- Home
- Life-Inedit
- VIENA, (19.04.2018, 17:51)
- Ana Obretin
Secretul teribil al celebrului medic Hans Asperger, considerat un pionier în domeniul pediatriei, scos la iveală: A fost un susţinător al programului de eutanasiere nazist
Celebrul medic Hans Asperger, considerat un pionier în domeniul pediatriei şi psihiatriei pediatrice, a fost un susţinător al programului de eutanasiere nazist, potrivit unui studiu realizat în Austria, informează theguardian.com.
Urmărește
2650 afișări
Secretul teribil al celebrului medic Hans Asperger, considerat un pionier în domeniul pediatriei, scos la iveală: A fost un susţinător al programului de eutanasiere nazist
Potrivit aceluiaşi studiu, realizat pe o perioadă de opt ani şi coordonat de istoricul Herwig Czech, de la Universitatea de Medicină din Viena, medicul austriac era un susţinător al conceptului de igienă rasială, potrivit căruia unii copii nu meritau să trăiască.
Studiul coordonat de Herwig Czech şi care a apărut în publicaţia Molecular Autism are la bază mai multe documente din arhiva de stat a Austriei, inclusiv dosare personale ale medicului şi pacienţilor acestuia, care nu au mai fost făcute publice.
Asperger este cunoscut la nivel mondial pentru cercetările sale care au contribuit la o mai bună înţelegere a sindromului care îi poartă numele, precum şi a tulburărilor din spectrul autismului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Potrivit noilor documente, Asperger se asociase atât de puternic cu ideologia nazistă încât trimitea frecvent pacienţi la clinica Am Spiegelgrund, înfiinţată ca un centru pentru copiii care nu corespundeau conceptului "merită să trăiască".
Aproape 800 de copii au murit în acea clinică între anii 1940 - 1945, mulţi ucişi potrivit unei celebre scheme de eutanasiere.
Într-un comunicat comun, editorii publicaţiei Molecular Autism - Simon Baron-Cohen, Ami Klin, Steve Silberman şi Joseph Buxbaum - au salutat "munca meticuloasă" a lui Czech, care a făcut lumină după decade de scepticism privind afirmaţiile lui Asperger potrivit cărora a fost foarte grijuliu cu pacienţii săi.
Editorii au mai spus că, în momentul în care s-a stabilit folosirea expresiei "sindromul Asperger", la Londra, în 1981, nu se cunoştea nivelul atât de ridicat de asociere dintre medic şi programul de sterilizări şi eutanasieri conceput de nazişti.
Nu există dovezi că Asperger ar fi ales special pentru eutanasiere anumiţi pacienţi cu caracteristici psihologice distincte, pe care el îi numea "psihopaţi autişti", un diagnostic pentru care a devenit celebru, a spus Czech. Dar diagnosticul pus de Asperger s-a dovedit a fi o lovitură pentru mulţi dintre pacienţii săi, chiar şi mulţi ani după căderea regimului nazist.
Asperger a continuat să lucreze ca medic încă trei decenii după încheierea războiului.
Totodată, nu există dovezi care să sprijine afirmaţiile privind atitudinea binevoitoare faţă de pacienţii săi, atât de promovată de Asperger, dar şi de colegi de breaslă.
Czech i-a criticat şi pe specialiştii care au scris despre Asperger şi au contribuit la crearea ideii false că acesta "şi-a apărat pacienţii de regimul nazist, asumându-şi riscuri personale".
Potrivit documentelor studiate, Asperger era de părere că mulţi dintre copiii abuzaţi sexual sunt responsabili de aceste abuzuri. Totodată, unele rapoarte de diagnostic erau concepute având la bază stereotipuri antisemite.
Istoricul mai spune că îşi dă seama că aceste descoperiri pot fi greu de digerat de persoanele suferind de autism şi familiile acestora, dar era obligat să le facă publice.
Acesta a adăugat că, în acelaşi timp, nu există dovezi că studiile lui Asperger privind autismul ar fi fost influenţate de rolul său problematic din timpul nazismului şi nu ar fi util ca termenul "sindromul Asperger" să fie eliminat din dicţionarele medicale.
Sindromul Asperger este o tulburare de neurodezvoltare care are efecte asupra comportamentului, la nivel de limbă, comunicare şi interacţiune socială. Este considerat una dintre tulburările mai uşoare din spectrul autismului. Persoanele diagnosticate cu sindrom Asperger au, de obicei, o inteligenţă peste medie, însă le este foarte dificil să interacţioneze social.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Olivia Steer, militant anti-vaccinare, premiată pentru "rolul său activ în societate", la o gală dedicată sănătăţii / Reacţii vehemente, pe reţelele de socializare. Ce spune unul dintre sponsori / UPDATE: Organizatorul evenimentului îi RETRAGE premiul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace