Semnăturile lui Stalin, Hitler şi Lincoln, expuse la Washington

Semnăturile lui Iosif Vissarionovici Stalin, Adolf Hitler, Abraham Lincoln şi ale altor lideri politici de marcă vor fi expuse, începând de vineri, până în ianuarie 2015, la Arhivele naţionale din Washington.

Urmărește
471 afișări
Imaginea articolului Semnăturile lui Stalin, Hitler şi Lincoln, expuse la Washington

Semnăturile lui Stalin, Hitler şi Lincoln, expuse la Washington (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Semnătura lui Stalin era energică, aceea a lui Truman uşor descifrabilă, aceea a lui Churchill ceva mai formală - "autografele" acestor personaje istorice dezvăluie multe lucruri despre autorii lor, consideră curatorii expoziţiei.

Autografele celor trei mari conducători au fost puse la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe programul unui concert orchestral susţinut cu ocazia Conferinţei de la Postdam şi vor putea fi admirate la Arhivele naţionale din Washington.

Cu această ocazie, arhivarii americani au scos din colecţiile lor peste 100 de semnături ale unor personalităţi, pe cât de legendare pe atât de diverse, precum cea a primului preşedinte al Statelor Unite, George Washington, şi cea a cântăreţului Michael Jackson.

Unul dintre cele mai controversate documente este certificatul de căsătorie dintre Adolf Hitler şi Eva Braun, semnat pe 29 aprilie 1945, cu o zi înainte de sinuciderea lor, la Berlin.

Acest act, confiscat de trupele americane, afirmă faptul că Hitler şi partenera lui de viaţă aveau "o descendenţă ariană pură" şi include următoarea întrebare, adresată Evei Braun: "Vreţi să îl luaţi în căsătorie pe Führer-ul nostru, Adolf Hitler?".

Semnătura dictatorului nazist este un fel de "mâzgăleală" torsionată, iar soţia lui şi-a început semnătura scriind "Eva B-", înainte de a tăia litera "B", iniţiala numelui ei de fată, pentru a scrie în final "Eva Hitler". Confidenţii dictatorului german, Joseph Goebbels şi Martin Bormann, au semnat ca martori.

"Semnăturile ne spun multe lucruri despre autorii lor şi despre circumstanţele în care ele au fost făcute", afirmă David Ferriero, angajat la Arhivele naţionale din Washington.

Printre semnăturile care vor atrage probabil un număr mare de vizitatori se află aceea a fostului preşedinte american Abraham Lincoln, care avea un scris "decisiv", dar şi aceea a actriţei Katherine Hepburn, considerată "întreprinzătoare".

Ca o ironie a istoriei, Saddam Hussein îi mulţumea într-o felicitare, în 1989, preşedintelui american George H. W. Bush pentru urările sale. Doi ani mai târziu, Statele Unite au atacat Irakul, ca reacţie la invazia Kuweitului.

Expoziţia va include şi un obiect mai apropiat de zilele noastre, un stilou automatizat, care îi permite, de exemplu, lui Barack Obama, primul preşedinte american care l-a folosit, să îşi pună semnătura pe texte de lege atunci când este departe de Washington. Folosirea acestui instrument a generat, desigur, un val de critici din partea adversarilor săi politici republicani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici