Prinţul Harry, în vârstă de 28 de ani, s-a întors recent din Angola, unde a inspectat operaţiunile de deminare organizate de acest ONG, informează AFP. Înaintea lui, mama sa, prinţesa Diana, s-a implicat cu pasiune în această misiune umanitară.
„Este iritat de faptul că ţările care au furnizat acele mine nu au oferit niciun sprijin financiar pentru a se debarasa de ele, după 25 de ani”, a declarat Guy Willoughby, preşedintele HALO.
„A devenit un fel de marotă” pentru prinţul Harry, a adăugat el.
Harry, fiul cel mic al prinţesei Diana, care ocupă poziţia a patra în ordinea de succesiune la tronul britanic, a vizitat o zonă cu terenuri, în Angola, pe care încă există mine antipersonal, după 27 de ani de război civil, din 1975 până în 2002. Prinţul britanic a vizitat şi oraşul Cuito Cuanavale, considerat oraşul cu cele mai multe mine din Africa.
Prinţesa Diana, supranumită Lady Di, care şi-a pus celebritatea în serviciul luptei contra minelor antipersonal, a vizitat Angola alături de HALO în 1997, cu câteva luni înainte de a muri într-un accident de automobil la Paris.
Prinţul Harry a decis să patroneze acest ONG umanitar în ziua în care a împlinit vârsta de 25 de ani.
HALO, cea mai importantă organizaţie umanitară specializată în operaţiuni de deminare, a dezamorsat peste 21.300 de mine antipersonal şi antitanc în Angola. Războiul civil a făcut peste 500.000 de victime, iar patru milioane de persoane au fost deplasate din cauza acestui conflict care a distrus cea mai mare parte din infrastructurile angoleze.
În noiembrie 2012, HALO a anunţat că în Angola există cel puţin 533 de terenuri minate care încă aşteaptă încă să fie curăţate.