Sheryl Crow: Toate înregistrările mele muzicale au fost distruse în incendiul de la Universal

Cântăreaţa americană Sheryl Crow spune că toate înregistrările sale muzicale originale, precum şi copiile de rezervă au dispărut în incendiul care a distrus un depozit din Los Angeles al casei de discuri Universal Music pe 1 iunie 2008, potrivit bbc.com.

Urmărește
604 afișări
Imaginea articolului Sheryl Crow: Toate înregistrările mele muzicale au fost distruse în incendiul de la Universal

Sheryl Crow: Toate înregistrările mele muzicale au fost distruse în incendiul de la Universal

Sheryl Crow spune că este vorba despre albume precum "Tuesday Night Music Club" şi "The Globe Sessions" şi că a descoperit că acestea au fost distruse după ce i-a fost menţionat numele într-un articol publicat de The New York Times.

Cântăreaţa a declarat pentru BBC că nu înţelege cum acel depozit nu a fost dotat cu stingătoare de incendiu şi nici de ce copiile de rezervă au fost stocate împreună cu înregistrările originale.

Crow, care a avut şapte albume clasate pe primele poziţii din topurile muzicale americane între anii 1995 - 2008, este primul artist care confirmă faptul că i-au fost distruse înregistrările originale în acel incendiu, de la apariţia articolului din The New York Times, în urmă cu două săptămâni.

Articolul arăta că înregistrări audio originale ale unor nume mari din lumea muzicii, de la Louis Armstrong şi Judy Garland la Ray Charles, Aretha Franklin, Chuck Berry, Janet Jackson, Nirvana, Eminem, Tom Petty şi 50 Cent, au fost distruse. În incendiu au fost distruse mai multe clădiri ale companiei Universal, dar şi înregistrările originale depozitate într-o arhivă a Universal Music Group, iar informaţia privind uriaşa pierdere a fost mult timp ţinută secretă, potrivit publicaţiei newyorkeze.

Într-un raport confidenţial din 2009, Universal Music estima că au fost pierdute atunci aproximativ 500.000 de piese.

Săptămâna trecută, reprezentanţii muzicienilor Steve Earle şi din trupele Soundgarden şi Hole, precum şi ai moştenitorilor regretaţilor artişti Tupac Shakur şi Tom Petty au dat în judecată Universal Music.

Potrivit documentelor depuse în instanţă, reclamanţii cer 50% din orice sumă obţinută de la companiile de asigurări de Universal Music în urma pierderii înregistrărilor originale, precum şi alte daune.

Reclamanţii reproşează companiei Universal că a depozitat înregistrările în condiţii improprii şi că nu i-a informat despre gravitatea pierderilor imediat după incendiu.

În 2009, într-un proces intentat de Universal Music companiei NBC, casa de discuri susţinea că a avut pierderi în urma incendiului de 150 de milioane de dolari. Procesul a avut loc în contextul în care depozitul fusese închiriat de Universal de la compania NBC.

Într-un comunicat emis după apariţia articolului din NY Times, compania Universal a calificat incidentul drept "profund de nefericit". Reprezentanţii companiei au adăugat, însă, că articolul din The New York Times conţine "numeroase erori, afirmaţii înşelătoare şi arată o neînţelegere fundamentală a consecinţelor incidentului".

Publicaţia americană a mai scris că s-au făcut eforturi mari pentru ca informaţiile despre aceste pierderi să nu fie făcute publice.

Înregistrările originale sunt de obicei deţinute şi controlate nu de artişti, ci de casele de discuri, în cataloagele lor muzicale.Însă ele sunt vitale pentru moştenirea artiştilor, pentru că sunt originalele, adevărata reprezentare a unui cântec, aşa cum s-a făcut în studioul de înregistrări, potrivit Reuters.

De altfel, pe acest lucru mizează Universal, avocaţii comentând că artiştii nu vor avea câştig de cauză pentru că înregistrările originale - formatul fizic - aparţin companiei muzicale. Artiştii deţin drepturile doar asupra muzicii înregistrate. Acesta este şi motivul pentru care Universal nu era obligată să informeze artiştii privind pierderile înregistrate în incendiu, potrivit avocaţilor.

Înregistrările originale stau la baza tuturor tipurilor de reproduceri, inclusiv relansări, remixuri, pentru toate tipurile de distribuţie.

Reprezentanţii Universal Music Group, companie în prezent deţinută de grupul francez Vivendi, spun că incendiul "nu a influenţat disponibilitatea în ceea ce priveşte lansările comerciale şi nici veniturile artiştilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici