Sibiu: Prinţul Charles, fascinat de covoarele ţesute manual în localitatea Mălâncrav

Prinţul Charles a fost prezent, sâmbătă, în localitatea Mălâncrav din judeţul Sibiu, unde a vizitat Conacul Apafi, recent renovat, dar şi casa unei localnice care ţese manual covoare şi cuverturi, comandând mai multe astfel de produse pentru reşedinţa sa din Marea Britanie.

Urmărește
506 afișări
Imaginea articolului Sibiu: Prinţul Charles, fascinat de covoarele ţesute manual în localitatea Mălâncrav

Conacul Apafi în timpul restaurării (Imagine: old.sibianulonline.ro)

Prinţul a ajuns, sâmbătă după-amiază, însoţit de şase maşini ale Serviciului de Protecţie şi Pază, în localitatea Mălâncrav, şi a fost primit cu foarte multă căldură de către localnicii fericiţi că au un oaspete atât de important, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cea mai mare curiozitate pe care a avut-o moştenitorul coroanei britanice a fost să vadă cum se ţese la războiul tradiţional.

"Ţesăturile de la conacul Apafi au fost toate făcute de mine.Tot ce se găseşte acolo, perdelele la geamuri toate sunt făcute de mine, inclusiv pernele pentru design. Prinţul nu credea că toate sunt făcute manual, pentru că sunt prea fine. A venit să se documenteze. Credea că este vreo maşină electrică, dar a văzut că este un simplu război de ţesut", a declarat Elena Neagu, localnica din Mălâncrav care ţese covoare.

Ea a spus că, uimit de frumuseţea ţesăturilor din conacul fundaţiei pe care o patronează, Prinţul Charles a dat comandă de perdele şi cuverturi pentru reşedinţa sa din Marea Britanie.

În plus, prinţul a vizitat Conacul Apafi, care a fost renovat în mare parte cu ajutorul financiar al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust pe care o patronează.

"Prinţul ne-a vizitat de mai multe ori şi anul acesta a venit să vadă Conacul Apafi, gata restaurat. Şi dânsul ne-a ajutat mult în acest sens şi acum a venit să vadă ce am reuşit să facem din acest conac care a fost într-o stare foarte decăzută. A fost foarte impresionat şi îşi doreşte să stea o dată aici", a declarat pentru coresponentul MEDIAFAX, Caroline Fernolend, reprezentantul Fundaţiei Mihai Eminescu Trust.

După aproape trei ore de vizită, prinţul Charles i-a salutat călduros pe localnici şi şi-a continuat călătoria prin Transilvania. Oamenii din anturajul prinţului au declarat că va mai rămâne câteva zile în România, fără a preciza însă ce localităţi va mai vizita.

Prinţul Charles se află de marţi în vizită privată în România, în prima zi a vizitei întâlnindu-se atât cu preşedintele Traian Băsescu, cât şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Moştenitorul Coroanei Britanice a mers, marţi seară, în judeţul Covasna, petrecându-şi noaptea la conacul din Micloşoara construit în secolul al XVI-lea în stil renascentist şi renovat de descendenţii familiei Kalnoky.

Miercuri dimineaţă, prinţul Charles s-a plimbat cu căruţa pe uliţele satului Micloşoara.

Joi, la Saschiz, Prinţul Charles s-a declarat încântat de pastrama de miel cu mămăliguţă, din care a gustat în faţa unui ceaun pregătit special de micii producători mureşeni pentru invitatul lor, moştenitorul coroanei britanice apreciind şi brânzeturile preparate de oaspeţii săi.

Prinţul Charles a declarat, stând la masă cu presa, după degustarea mai multor produse ale producătorilor mureşeni, că i-au plăcut foarte mult pastrama de miel cu mămăliguţă, mierea, siropul de rubarbă şi diversele tipuri de brânzeturi din care a gustat. Moştenitorul coroanei britanice a degustat mai multe sortimente de brânză specifice zonei, cârnaţi, slănină afumată, dar şi palincă şi vin roşu, el primind în dar un borcan cu gem de rubarbă.

Charles de Wales a spus că este important ca agricultura să fie susţinută şi că aceasta şi mai ales produsele organice trebuie să beneficieze de o atenţie specială.

Aceasta este cea de-a şaptea vizită a prinţului Charles în România, după 1990. Moştenitorul coroanei britanice este un susţinător al agriculturii ecologice româneşti, prin Fundaţia Transylvania Authentica. Organizaţia îşi propune să promoveze un brand transilvănean şi să încurajeze micii producători locali să perpetueze agricultura tradiţională românească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici