Silueta feminină în formă de clepsidră, pe cale de dispariţie

Silueta feminină în formă de clepsidră, deşi este din nou la modă pe unele dintre podiumurile de defilare, tinde să dispară din viaţa reală, potrivit unui studiu realizat de compania de lenjerie intimă Triumph International, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
1603 afișări
Imaginea articolului Silueta feminină în formă de clepsidră, pe cale de dispariţie

Silueta feminină în formă de clepsidră, pe cale de dispariţie

De-a lungul anilor, oamenii de ştiinţă au afirmat că voluptuoasa siluetă în formă de clepsidră ar putea reprezenta o mai mare fertilitate, o mai bună stare generală de sănătate şi chiar o capacitate cerebrală superioară.

Idealul feminin în formă de clepsidră îşi are originile în epoca elisabetană, când femeile îşi puneau în valoare curbele cu ajutorul corsetelor, bustierelor şi a jupoanelor. De-a lungul secolelor, articolele de lenjerie intimă au devenit tot mai avansate şi mai elaborate şi, atunci când moda o cere, pot accentua anumite aspecte ale fizicului feminin.

În secolul al XX-lea idealul feminin a pendulat între silueta în formă de clepsidră şi silueta androgină.

Femeia din epoca elisabetană avea rotunjimi foarte pronunţate, însă modelul care i-a urmat avea o alură băieţească, sâni abia vizibili şi şolduri înguste.

Cel de-Al Doilea Război Mondial a marcat apogeul siluetei "bombă", femeile din acea perioadă optând pentru proporţii extrem de evidente.

Fetele din perioada postbelică au continuat acest trend, unul dintre exemplele cele mai concludente fiind cel al celebrei Marilyn Monroe, actriţa americană a cărei siluetă în formă de clepsidră a devenit cunoscută în toată lumea.

În anii din urmă, podiumurile defilărilor de modă au fost ocupate de siluete longiline, drepte de sus până jos, precum cele ale modelelor Kate Moss, Jodie Kidd şi Agyness Deyn.

Potrivit unui studiu realizat de compania producătoare de lenjerie intimă Triumph International, silueta în formă de clepsidră este din nou la modă, redevenind idealul feminin în Marea Britanie, unde peste jumătate dintre britanici o consideră cea mai frumoasă dintr-un total de şapte tipuri de siluete.

Deşi formele voluptuoase sunt din nou la modă, acest studiu sugerează faptul că silueta în formă de clepsidră se află totuşi pe o pantă descendentă. În Marea Britanie, principalul pericol pentru silueta în formă de clepsidră este îngrăşarea. În medie, circumferinţa bustului şi a şoldurilor a crescut cu 4 centimetri, comparativ cu anii 1950. Femeile din zilele noaste sunt cu 5 centimetri mai înalte (167 centimetri), poartă mărimea 16 în loc de 12 şi greutatea lor medie a crescut de la 62 de kilograme la 65 de kilograme.

Potrivit profesorului de antropologie Elizabeth Cashdan de la Universitatea din Utah, carierele pe care le au femeile moderne reprezintă cauza acestor modificări. Femeile cu funcţii importante nu au în general siluete în formă de clepsidră din cauza stresului. Într-o societate în care femeile sunt tot mai independente din punct de vedere economic, ele pot "transporta" cantităţi mai mari de grăsime în jurul taliei.

Ca în multe alte cazuri, hormonii joacă un rol esenţial. În cazul siluetelor în formă de clepsidră, concentraţia de estrogen din organism va "dicta" locul în care se va depune grăsimea. În general, în cazul femeilor aflate la vârsta la care pot avea copii, grăsimea se depune pe fese, coapse şi şolduri, modelând astfel silueta în formă de clepsidră.

Profesorul Cashdan a analizat datele recoltate de la 37 de populaţii, calculând raportul dintre talie şi şold. Ea a descoperit totodată că femeile din Europa Occidentală care duc o viaţă complexă, atât pe plan profesional cât şi personal, sunt tot mai expuse faţă de acţiunea hormonului androgen, responsabil cu apariţia unor calităţi nebănuite, precum putere, vitalitate şi competitivitate.

Cortizolul, un hormon antistres, le predispune pe femei la îngrăşare. În locul tradiţionalei siluete a sticlei de Coca-Cola, femeile moderne au mai degrabă siluete în formă de mere, de pere şi de castravete.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea North Carolina pe un eşantion de peste 6.000 de femei a relevat faptul că 46% aveau formă de castravete, puţin peste 20% aveau formă de pară, 14% formă de măr şi doar 8% formă de clepsidră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici