- Home
- Life-Inedit
- (12.04.2023, 09:03)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Simulare a planetei Marte. NASA dezvăluie habitatul "marţian" pentru experimente de un an de zile pe Pământ
- Timp de un an întreg, patru persoane vor trăi într-o simulare a planetei Marte pentru a ajuta Nasa să se pregătească pentru explorarea umană a acesteia.
- În timpul simulării, membrii echipajului vor desfăşura diferite tipuri de activităţi ale misiunii, cum ar fi simularea unor ieşiri în spaţiu şi operaţiuni robotice.
- Pentru a fi cât mai realist pentru Marte, aceştia se vor confrunta, de asemenea, cu factori de stres din mediul înconjurător, cum ar fi limitarea resurselor, izolarea şi defectarea echipamentelor.
Urmărește
303 afișări
Sursa foto: Twitter
Patru camere mici, o sală de gimnastică şi mult nisip roşu. NASA a prezentat marţi noul său habitat de simulare a planetei Marte, în care voluntarii vor trăi timp de un an de zile pentru a testa cum va fi viaţa în cadrul viitoarelor misiuni către vecina Pământului.
Instalaţia, creată pentru trei experimente planificate, denumite Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA), se află la masiva bază de cercetare a agenţiei spaţiale americane din Houston, Texas.
Patru voluntari vor începe primul experiment în această vară, în timpul căruia NASA intenţionează să le monitorizeze sănătatea fizică şi mintală pentru a înţelege mai bine rezistenţa oamenilor pentru o izolare atât de lungă, potrivit Bangkok Post.
Cu aceste date, NASA va înţelege mai bine "utilizarea resurselor" de către astronauţi pe Marte, a declarat Grace Douglas, cercetător principal al experimentelor CHAPEA.
„Putem începe cu adevărat să înţelegem cum îi sprijinim cu ceea ce le oferim, iar acestea vor fi informaţii foarte importante pentru a lua aceste decizii critice privind resursele", a declarat în timpul unui tur de presă al habitatului.
O astfel de misiune îndepărtată vine cu "limitări de masă foarte stricte", a adăugat ea.
Viaţa pe ”simulatorul” Marte
Voluntarii vor trăi în interiorul unei locuinţe de 1.700 de metri pătraţi, denumită "Mars Dune Alpha", care include două băi, o fermă verticală pentru cultivarea salatei, o cameră dedicată îngrijirii medicale, o zonă de relaxare şi mai multe posturi de lucru.
O trapă de aer duce la o reconstrucţie "în aer liber" a mediului marţian, deşi se află tot în interiorul hangarului.
Mai multe piese de echipament pe care astronauţii le-ar folosi probabil sunt împrăştiate pe podeaua acoperită cu nisip roşu, inclusiv o staţie meteo, o maşină de făcut cărămizi şi o mică seră.
Există, de asemenea, o bandă de alergare pe care astronauţii închipuiţi vor merge suspendaţi de curele pentru a simula gravitaţia mai mică a planetei roşii.
„Chiar nu-i putem pune să se plimbe în cerc timp de şase ore", a glumit Suzanne Bell, şefa Laboratorului de Sănătate Comportamentală şi Performanţă al NASA.
Patru voluntari vor folosi banda de alergare pentru a simula deplasări lungi în exterior pentru a colecta mostre, a strânge date sau a construi infrastructura, a spus ea.
Membrii primei echipe de experiment nu au fost încă numiţi, dar agenţia a precizat că selecţia "va urma criteriile standard ale NASA pentru candidaţii candidaţi la astronauţi", punând un mare accent pe pregătirea în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii.
Cercetătorii vor testa în mod regulat răspunsul echipajului la situaţii stresante, cum ar fi restricţionarea disponibilităţii apei sau defecţiuni ale echipamentelor.
Habitatul are o altă caracteristică specială: a fost imprimat în 3D
„Aceasta este una dintre tehnologiile pe care NASA le analizează ca potenţial pentru a construi habitate pe alte suprafeţe planetare sau lunare", a declarat Douglas.
NASA se află în primele etape de pregătire a unei misiuni pe Marte, deşi agenţia se concentrează în principal pe viitoarele misiuni Artemis, care au ca scop întoarcerea oamenilor pe Lună pentru prima dată în jumătate de secol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe