- Home
- Life-Inedit
- TIMIŞOARA, (05.07.2018, 22:14)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sistem care analizează radiografii cu ajutorul inteligenţei artificiale, realizat de patru studenţi din Timişoara | FOTO
Un sistem de inteligenţă artificială capabil să analizeze radiografii şi să pună automat un diagnostic a fost realizat de o echipă formată din patru studenţi de la Universitatea Politehnica din Timişoara. În viitor,programul i-ar putea înlocui pe medicii radiologi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
729 afișări
Sistem care analizează radiografii cu ajutorul inteligenţei artificiale, realizat de patru studenţi din Timişoara | FOTO
Sistemul de inteligenţă artificială care poate analiza radiografii a fost realizat de patru studenţi înscrişi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara, care formează echipa “X Vision”.
Potrivit reprezentanţilor universităţii timişorene, deocamdată, programul poate analiza doar radiografii pulmonare şi pune automat un diagnostic.
“Sistemul creat de studenţii Universităţii Politehnica din Timişoara analizează cu ajutorul inteligenţei artificiale radiografiile, le compară cu cele circa 200.000 aflate în baza de date, iar pe baza unui algoritm creat de echipa X Vision pune diagnosticul. Cu alte cuvinte, ei au creat o aplicaţie în care se introduce radiografia în format electronic, aceasta este analizată cu ajutorul unor algoritmi de inteligenţă artificială creaţi de ei, iar rezultatul este afişat automat sub forma unei liste de diagnostice posibile, fiecare cu probabilitatea respectivă, şi a unei hărţi a zonelor de anomalii. Momentan se pot analiza doar radiografiile pulmonare, dar echipa lucrează la crearea algoritmilor pentru toate zonele corpului. Aplicaţia este disponibilă online, în mod gratuit, la adresa visionx.azurewebsites.net”, a informat Universitatea Politehnica din Timişoara.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
SUA dă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 1,25 miliarde de dolari
-
Donald Trump cere Curţii Supreme să amâne legea care ar interzice TikTok-ul în SUA
-
Encode susţine acţiunea lui Elon Musk împotriva transformării OpenAI într-o entitate profitabilă
Ştefan Iarca, unul dintre cei patru studenţi care au realizat sistemul de inteligenţă artificială, a declarat, joi, că în viitor acest program informatic ar putea înlocui specialiştii din domeniul radiologiei.
„Sistemul verifică radiografia, dacă apare o anumită anomalie. Momentan, cel mai bine funcţionează pe torace şi fracturi ale oaselor membrelor superioare. Aplicaţia e disponibilă online, îşi poate oricine încărca radiografia, noi lucrăm cu radiologi colaboratori. Deocamdată, programul are un rol informativ, urmează ca în trei - patru ani, să poată da singur un diagnostic. Deja algoritmul este avansat, 96% dintre radiografiile cu anomalii le-a descoperit. Au fost introduse până acum 112.000 radiografii la plămâni, 40.000 pentru probleme cu oasele membrelor. Estimăm că ar fi necesare aproximativ două milioane de asemenea radiografii pentru ca algoritmul nostru să poată lua o decizie total corectă. Din discuţiile cu clinicile, am aflat că există interes pentru un astfel de program, aceasta pentru că la radiologi apare ceea ce se numeşte oboseala medicului. După ce acesta este nevoit să citească un număr atât de mare de asemenea radiografii, apare neatenţia şi, ulterior, greşeala. Sistemul nostru ar putea evita aceasta, va recunoaşte anomalia şi o va putea prezenta specialistului. O altă situaţie este cea în care nu există specialiştii umani. De exemplu, în Rwanda sunt 11 milioane de oameni, există aparatură, sunt peste 100 de aparate de radiografie, dar numai nouă radiologi. Un astfel de sistem ar putea rezolva problema lipsei specialistului. În acest moment, algoritmul nu înlocuieşte părerea specialistului, dar în perspectivă se doreşte eliminarea totală a factorului uman”, a explicat Ştefan Iarca.
Echipa care a realizat sistemul de inteligenţă artificială este format din studenţii Ştefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu şi Andrei Tenescu, care sunt coordonaţi de profesorul Sebastian Fuicu.
În data de 21 iulie, studenţii timişoreni vor pleca în Statele Unite ale Americii, la Seattle, pentru a participa la finala mondială a competiţiei “Big Idea Challenge”, organizată de Microsoft. Câştigătorul marelui premiu al concursului va primi suma de 100.000 de euro.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:29
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei
-
ieri, 23:00
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului