Şoarece cu şase picioare, rezultatul întâmplător al unui experiment genetic

Publicat: 09 04. 2024, 14:51
Actualizat: 09 04. 2024, 14:53

Embrionul de şoarece cu 6 picioare a fost obţinut de un grup de cercetători de la Institutul Ştiinţific Gulbenkian din Oeiras, Portugalia.

Cele două picioare suplimentare au crescut în locul organelor genitale, demonstrând că o singură genă contribuie la dezvoltarea acestor structuri aparent foarte diferite.

„Este o lucrare interesantă, care ar trebui privită ca unul dintre numeroasele repere ale biologiei noului mileniu”, a declarat pentru agenţia ANSA Carlo Alberto Redi, director al Laboratorului de Biologie a Dezvoltării de la Universitatea din Pavia.

„Deschide uşa pentru investigarea în continuare a acestui mecanism”, adaugă acesta.

Autorii cercetării, publicată în Nature Communications, îşi propun acum să înţeleagă dacă aceeaşi genă şi proteina pe care o „codifică” sunt implicate şi în alte procese, cum ar fi dezvoltarea metastazelor în cancer.

Echipa cerceta iniţial influenţa genei respective asupra dezvoltării măduvei spinării. Cu toate acestea, rezultatul neaşteptat i-a uimit: embrionul de şoarece prezenta două membre posterioare suplimentare în locul organelor genitale.

Investigaţiile ulterioare au identificat receptorul Tgfbr1 ca fiind responsabil pentru direcţionarea dezvoltării membrelor. Practic, prin modularea plierii ADN-ului în interiorul celulelor, Tgfbr1 decide dacă o structură va deveni membru posterior sau organ genital.