Soarele devine din ce în ce mai activ. Sonda spaţială Solar Orbiter se va apropia cel mai mult şi va surprinde spectacolul exploziilor solare

  • Soarele devine din ce în ce mai activ, iar două misiuni solare sunt perfect pregătite să surprindă spectacolul stelar.
  • Sonda spaţială Solar Orbiter, o misiune comună a NASA şi a Agenţiei Spaţiale Europene, se pregăteşte pentru cea mai mare apropiere de Soare de până acum, pe 26 martie.
Urmărește
3013 afișări
Imaginea articolului Soarele devine din ce în ce mai activ. Sonda spaţială Solar Orbiter se va apropia cel mai mult şi va surprinde spectacolul exploziilor solare

Soarele devine din ce în ce mai activ. Sonda spaţială Solar Orbiter se va apropia cel ai mult şi va surprinde spectacolul exploziilor solare

O mare erupţie solară a a avut loc pe 2 martie. Erupţia a fost clasificată ca fiind de clasa M, al patrulea cel mai puternic tip dintre cele cinci categorii care măsoară intensitatea erupţiilor solare. O explozie de această putere poate provoca scurte pene de curent radio la poli şi furtuni minore de radiaţii care ar putea pune în pericol astronauţii, potrivit NASA.

Între timp, sonda Parker Solar Probe, care a devenit prima navă spaţială care "atinge soarele", a experimentat recent extremele unei mari proeminenţe solare, adică atunci când soarele a eliberat tone de particule încărcate în direcţia lui Parker, pe 15 februarie, potrivit CNN.
 
ESA a descris proeminenţele solare ca fiind "structuri mari de linii de câmp magnetic încâlcite care menţin concentraţii dense de plasmă solară suspendate deasupra suprafeţei Soarelui, luând uneori forma unor bucle arcuite". Este cel mai mare eveniment pe care Parker l-a experimentat în cei 3,5 ani de zbor.
 
Şocul provocat de eveniment a lovit frontal Parker Solar Probe, dar nava spaţială a fost construită pentru a rezista la o activitate ca aceasta - pentru a obţine date în cele mai extreme condiţii", a declarat Nour Raouafi, cercetător de proiect pentru Parker, într-un comunicat. „Şi cum Soarele devine din ce în ce mai activ, abia aşteptăm să vedem datele pe care Parker Solar Probe le va aduna pe măsură ce se apropie tot mai mult".

Urmărirea extremelor solare

Dacă erupţiile şi furtunile solare par să se producă mai frecvent, cum ar fi erupţia impresionantă din 15 februarie (captată, de asemenea, de Solar Orbiter) sau furtuna solară care a afectat sateliţii Starlink ai SpaceX, se datorează faptului că Soarele îşi intensifică activitatea pe măsură ce se îndreaptă spre maximul solar.
 
Este important să înţelegem ciclul solar, deoarece vremea spaţială cauzată de soare poate avea impact asupra reţelei electrice, sateliţilor, GPS, companiilor aeriene, rachetelor şi astronauţilor din spaţiu.
 
La fiecare 11 ani, Soarele încheie un ciclu solar de activitate calmă şi furtunoasă şi începe unul nou. Actualul ciclu solar, ciclul solar 25, a început oficial în decembrie 2019, iar următorul maxim solar, când soarele se confruntă cu o activitate maximă, se preconizează că va avea loc în iulie 2025.
 
Pe parcursul unui ciclu solar, Soarele trece de la o perioadă calmă la una foarte intensă şi activă. Această activitate este urmărită prin numărarea petelor solare de pe soare şi câte sunt vizibile în timp.
 
Petele solare sau petele întunecate de pe Soare sunt punctul de origine al erupţiilor explozive şi al evenimentelor de ejecţie care eliberează lumină, material solar şi energie în spaţiu.

Sonda Parker Solar Probe tocmai a finalizat a 11-a apropiere din cele 24 planificate în timpul misiunii sale. Parker se va apropia în cele din urmă la 6,4 milioane de kilometri de suprafaţa soarelui în decembrie 2024.

Majoritatea datelor obţinute de Parker în urma survolului se vor întoarce pe Pământ între 30 martie şi 1 mai, iar oamenii de ştiinţă din domeniul solar aşteaptă cu nerăbdare să vadă ce a experimentat nava spaţială în timpul erupţiei din 15 februarie. Următoarea trecere apropiată a lui Parker pe lângă Soare va începe pe 1 iunie.

Misiunea Solar Orbiter împărtăşeşte cele mai apropiate imagini cu Soarele

Urmează misiunea Solar Orbiter. Pe 14 martie, nava spaţială va trece pe orbita lui Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, înainte de a trece pe lângă acesta la mai puţin de o treime din distanţa dintre Pământ şi steaua sa, pe 26 martie.
 
Nava spaţială, care transportă telescoape de înaltă rezoluţie, se va apropia de Soare mai mult decât a făcut-o de la lansarea sa în februarie 2020.
 
Din acest moment, "intrăm în necunoscut" în ceea ce priveşte observaţiile Solar Orbiter asupra Soarelui", a declarat Daniel Müller, cercetător al proiectului Solar Orbiter, într-un comunicat.
 
Suita variată de 10 instrumente ale Solar Orbiter va funcţiona simultan, gata să măsoare vântul solar şi să fie atentă la mini-erupţii, numite "focuri de tabără", pe care le-a observat în primele imagini ale misiunii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici