Soldaţii americani, publicul preferat al actorului Robin Williams

Puţini oameni au fost mai întristaţi şi mai şocaţi de moartea lui Robin Williams decât soldaţii americani, în faţa cărora actorul adora să joace pentru a-i amuza, indiferent dacă acest lucru se petrecea lângă linia frontului sau în spitalele militare.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului Soldaţii americani, publicul preferat al actorului Robin Williams

Soldaţii americani, publicul preferat al actorului Robin Williams (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Robin Williams a participat la şase turnee organizate de armata americană din 2002, a anunţat marţi asociaţia USO (United Service Organizations), însărcinată cu menţinerea unui moral bun în rândul celor aproape 90.000 de soldaţi americani angajaţi în 13 ţări, inclusiv în Afganistan şi Irak.

"Robin era un actor, un actor talentat, dar era şi un prieten adevărat şi un apărător al soldaţilor noştri", a declarat secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, într-un comunicat.

"De la spectacolele sale în faţa a mii de femei şi bărbaţi din zonele de război şi până la filantropia lui, care a permis foştilor combatanţi să învingă acele răni ascunse, el era un avocat loial şi plin de compasiune al tuturor acelora care servesc naţiunea noastră, în uniforme", se afirmă în acelaşi comunicat.

Robin Williams şi-a arătat afecţiunea pentru americanii în uniformă în 2007, atunci când unul dintre spectacolele sale în aer liber din tabăra din Arifjan, în Kuweit, a fost întrerupt brusc de o ceremonie de coborâre a drapelului.

Toată lumea s-a ridicat atunci în picioare. Iar actorul a improvizat astfel: "E mai degrabă bizar atunci când toată lumea pleacă la mijlocul reprezentaţiei tale", a declarat el, cu maliţiozitate. "E ca şi cum ai spune «la revedere» în mijlocul unei relaţii sexuale".

"Toată lumea s-a dezlănţuit atunci. Iar caracterul lui de om bun era ceva care trebuia văzut", a spus vicepreşedintele USO, John Hanson.

Robin Williams s-a oferit să îi viziteze pe soldaţii răniţi şi aflaţi în spitalul militar Walter Reed din Washington. El a participat şi la o gală, în 2012, la New York, în beneficiul foştilor militari combatanţi rămaşi cu handicapuri fizice după războaie.

"Umorul poate fi o terapie pentru răniţi. Face parte din întoarcere, din întoarcerea acasă", spunea starul american.

"Aceşti oameni sunt incredibili. Faptul că m-am aflat alături de ei m-a făcut să mă simt insignifiant", a declarat actorul.

Susţinând spectacole în faţa soldaţilor, Robin Williams relua într-o anumită măsură obiceiurile personajului pe care l-a interpretat în filmul "Good Morning, Vietnam" (1987), ireverenţiosul animator de radio Adrian Cronauer.

Călcând pe urmele lui Bob Hope, ale cărui spectacole din timpul războiului din Vietnam au devenit legende ale comediei, Robin Williams a făcut parte dintre primii actori care au mers în turneu, cu USO, în Asia de sud-vest.

John Hanson îşi aminteşte că, în timpul unui turneu din 2007, pe parcursul căruia actorul şi-a pierdut vocea, Robin Williams a acceptat cu reticenţă medalia St. Christopher a unui soldat.

"Robin a spus: «Aşteaptă, tu mi-o dai pe a ta, iar eu ţi-o dau pe a mea». S-a descheiat la cămaşă şi a scos de la piept o cruciuliţă mare", a spus John Hanson. "Ei au schimbat atunci un fel de protecţii pe care fiecare le considera mai puternice decât o armură", a mai spus acesta.

La rândul său, preşedintele american Barack Obama l-a descris pe Williams ca fiind "unic". "Robin Williams a fost aviator, doctor, geniu, dădacă, preşedinte, profesor, Peter Pan şi orice altceva. Dar a fost unic", a spus Obama, adăugând: "A venit în vieţile noastre ca un extraterestru şi a sfârşit prin a atinge orice element al spiritului uman. Ne-a făcut să râdem. Ne-a făcut să plângem. Le-a oferit gratuit şi cu generozitate talentul său nemăsurat celor care aveau nevoie mai mult - de la trupele noastre din străinătate la cei marginalizaţi de pe străzi".

Starul american a fost găsit decedat luni, la vârsta de 63 de ani, în reşedinţa sa din California. Autorităţile americane au anunţat marţi că actorul s-a sinucis, spânzurându-se cu o curea. Anchetatorii au găsit tăieturi pe încheietura mâinii stângi a actorului, iar un briceag era în apropierea cadavrului. Pe vârful briceagului erau urme care par a fi de sânge uscat, astfel că vor fi efectuate analize suplimentare pentru a se stabili compoziţia substanţei depistate.

Actorul american nu a încercat niciodată să îşi ascundă problemele provocate de consumul de alcool şi de droguri, dar, după o perioadă de abstinenţă ce a durat 20 de ani, Robin Williams a recidivat în 2005, în timpul filmărilor pentru lungmetrajul "Marele alb". Williams s-a internat ulterior într-o clinică specializată.

Robin Williams a devenit cunoscut datorită rolului din serialul de televiziune "Mork and Mindy" şi a câştigat un premiu Oscar pentru prestaţia din filmul "Good Will Hunting". Actorul a mai fost nominalizat de trei ori la premiile Academiei de film americane, pentru rolurile din "Bună dimineaţa, Vietnam", "Cercul poeţilor dispăruţi" şi "Regele pescar". Recent, Robin Williams a jucat în sitcomul "The Crazy Ones", de pe postul CBS, rolul lui Simon Roberts, excentricul director al unei agenţii de publicitate, dar serialul a fost anulat de producători după numai un sezon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici