Solstiţiul de iarnă 2020. Cea mai scurtă zi din an marchează debutul iernii astronomice

  • Luni, 21 decembrie 2020, este cea mai scurtă zi a anului.
  • Solstiţiul de iarnă marchează debutul iernii astronomice.
  • De luni încep cele mai reci trei luni din an, în emisfera nordică.
  • Tot luni are loc „Marea Conjuncţie” dintre Jupiter şi Saturn.
Urmărește
8205 afișări
Imaginea articolului Solstiţiul de iarnă 2020. Cea mai scurtă zi din an marchează debutul iernii astronomice

Solstiţiul de iarnă - Cea mai scurtă zi din an

Luni, 21 decembrie, este cea mai scurtă zi a anului 2020, un eveniment numit solstiţiul de iarnă, care marchează debutul astronomic al acestui anotimp.

CITEŞTE AICI: Ce reprezintă „Marea Conjuncţie” dintre Jupiter şi Saturn, care are loc pe 21 decembrie 2020

Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, la momentul solstiţiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23° 27' sud faţă de ecuator, el efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit tropicul Capricornului.

Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

La data solstiţiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27' la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. La momentul amiezii, el "urcă" - ţinând cont de latitudinea medie a ţării noastre, de 45° - la numai 21° faţă de orizont. În consecinţă, pentru Bucureşti, la această dată - care, anul acesta, este 21 decembrie - durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute.

Solstiţiul de iarnă - Fenomenul astronomic în emisfera nordică şi emisfera sudică

Din punctul de vedere al meteorologilor, iarna debutează pe 1 decembrie, însă începutul astronomic al acestui anotimp este marcat de un moment precis, solstiţiul. Acesta este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe bolta cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul astrului ceresc.

În acelaşi timp, în emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul marcând începutul verii astronomice. De la momentul solstiţiului de iarnă, în emisfera nordică, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.

Google doodle dedicat solstiţiului de iarnă

Google nu lasă ziua să treacă neobservată, celebrând momentul printr-un doodle special. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici