- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (27.06.2008, 11:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Solul marţian, propice vieţii
Solul marţian este, aparent, propice vieţii, potrivit rezultatelor analizei primului eşantion colectat de sonda americană Phoenix, o concluzie preliminară care a stârnit exaltarea în rândul specialiştilor misiunii.
Urmărește
50 afișări
Solul marţian, propice vieţii (Imagine: Mediafax/AFP)
Cercetătorii au refuzat, însă, să spună dacă o formă de viaţă primitivă ar putea exista pe planeta roşie.
"Nu există nimic în sol care să împiedice existenţa vieţii, acesta părând a fi, din contră, propice, lipsit de toxicitate", a declarat Samuel Kounaves, responsabil al laboratorului TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer) în timpul unei conferinţe.
"Solul de pe Marte este tipul care se găseşte în grădina dumneavoastră şi în care puteţi planta sparanghel fără probleme, lucru foarte îmbucurător", a adăugat acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Am descoperit ceea ce par a fi condiţiile necesare - nutrienţii - pentru existenţa vieţii în trecut, prezent şi viitor", a continuat cercetătorul, precizând că este vorba de minerale şi nu de substanţe organice. Printre acestea se numără magneziul, potasiul, sodiul şi clorura.
Cercetătorul, de la Universitatea din Arizona, a mai indicat că echipa a fost surprinsă de aciditatea solului, mai ridicată decât s-a crezut, cu un pH de 8 - 9.
Rezultatele preliminarii ale "acestei analize constituie, de asemenea, un indiciu în plus că apa în stare lichidă a fost prezentă în solul marţian la un anumit moment în istoria sa", a spus Samuel Kounaves.
Rezultatele analizei mostrei de sol marţian sunt similare celor ale studierii unor eşantioane colectate din deşerturile de pe Terra, "iar acesta este cel mai îmbucurător lucru", a spus specialistul.
În urmă cu două săptămâni, sonda Phoenix a reuşit să colecteze primul eşantion de sol marţian care a putut fi folosit de cercetătorii americani pentru analize, necesare descoperirii apei şi a compuşilor organici de pe Marte.
Phoenix, care a ajuns, pe 25 mai, în zona arctică, neexplorată până în prezent, a planetei Marte, colectase cu o săptămână înainte prima mostră de sol. Însă eşantionul a fost prea granulos şi nu a putut fi introdus în containerul unuia dintre cele opt micro-cuptoare numite TEGA ("Thermal and Evolved Gas Analyzer"), ce pot încălzi materialele până la 100 de grade Celsius.
Procesul de analizare a durat cinci zile. În primele patru zile, temperatura a fost crescută treptat, pentru a se putea identifica apa şi diferitele minerale prezente în mostra de sol. În timp ce se descompun, în urma expunerii la căldură, mineralele eliberează apă şi dioxid de carbon, cu care au interacţionat chimic în trecut.
Mostra de sol marţian a fost colectată de la suprafaţă, din acest motiv analizele nu au identificat nicio urmă de gheaţă, care se găseşte la câţiva centimetri sub sol şi a cărei prezenţă a fost confirmată săptămâna trecută.
William Boynton, de la Universitatea din Arizona, responsabil TEGA, a mai precizat, joi, că instrumentul a mai detectat mici cantităţi de dioxid de carbon (CO2) la suprafaţa solului. Acest CO2 a fost eliberat la temperaturi joase în cuptor.
La temperaturi ridicate, TEGA a detectat un volum mic de vapori de apă. "Analiza ne-a demonstrat că această mostră de sol a fost în contact cu apa în trecut", a spus Boynton.
Analizele fragmentelor de gheaţă colectate de sonda Phoenix, care vor fi efectuate pe parcursul următoarelor săptămâni, vor oferi răspunsuri la multe întrebări cu privire la trecutul lui Marte. Dacă gheaţa conţine impurităţi, acest lucru poate oferi informaţii despre trecutul climatic al planetei roşii.
Marte este în prezent o planetă prea rece pentru a găzdui apă în formă lichidă, dar într-un trecut îndepărtat este posibil ca regiunile sale polare să fi cunoscut temperaturi mai ridicate, spun cercetătorii.
Oamenii de ştiinţă sunt, în prezent, de acord cu privire la posibilitatea ca Marte, a cărei formare datează, ca şi pentru Pământ, de circa 4,6 miliarde de ani, să fi fost, într-o perioadă, foarte umedă.
Anterior, sonda americană Mars Odyssey a detectat, în 2002, vaste cantităţi de hidrogen la suprafaţa planetei, confirmând faptul că Marte, mai ales în regiunile polare, este acoperit de gheaţă. Alţi doi roboţi americani, Opportunity şi Spirit, care continuă de trei ani să exploreze suprafaţa lui Marte la ecuator, au descoperit indicii ale prezenţei apei în trecutul planetei.
Phoenix nu posedă instrumente pentru detectarea microorganismelor.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36