Soluţia găsită de Huawei în scandalul momentului: Chinezii intră într-un domeniu dominat de Google şi Microsoft
Decizia Huawei a fost determinată de cele mai recentă decizie luată de Google, care a suspendat transferul de software, hardware şi servicii tehnice către compania chineză. Singurele produse al căror transfer nu este blocat sunt cele disponibile via open source.
„Ne-am pregătit propriul sistem de operare. Dacă am fi forţaţi să renunţăm la sistemele actuale, noi suntem pregătiţi. Acesta este planul nostru B. Cu toate acestea, preferăm să lucrăm cu ecosisteme ca Google şi Microsoft”, a declarat Richard Yu, CEO-ul diviziei de consum a Huawei.
Ultima decizie a companiei atrage atenţia asupra problemelor cu care s-a confruntat în 2018. Atunci, guvernul american a interzis companiilor americane să vândă componente şi software companiei ZTE, deoarece compania chineză a încălcat reglementări similare cu cele impuse Iranului şi a Coreei de Nord.
Huawei caută să se desprindă de tehnologia americană. Printre cele mai importante mişcări care merg în directia acestei rupturi sunt investiţiile companiei în semiconductori şi producţia propriilor componente pentru telefoane. Cu toate acestea, unele device-uri încă folosesc componente de la companii americane precum Intel.
Crearea unui noi sistem de operare ar putea crea problemei gigantului chinezesc, mai ales dacă software-ul va fi forţat să nu se mai folosească de produsele Microsoft şi Google în afara Chinei. Pe piaţa internă, guvernul chinez a blocat deja serviciile Google, inclusiv PlayStore, dar la nivel internaţional aplicaţia este încă disponibilă.
„Pentru Huawei, aproape jumătate din vânzările de smartphone-uri provin din China. Astfel, 50% din business este asigurată de serviciile Google. Blocarea accesului la Google Android şi PlayStore ar putea afecta şi cealaltă jumătate a afacerii viitorul apropiat”, a declarat Neil Shah, director de cercetare la Counterpoint Research.
Huawei s-a confruntat cu presiune politică intensă din partea SUA, care susţine că tehnologia produsă de compania chineză ar putea fi folosit de guvernul chinez pentru spionaj. Compania a negat în mod repetat afirmaţiile, dar experţii în domeniul informatic au fost sceptici faţă de asigurările Huawei. Motivul din spatele scepticismului este generat de legile chineze care impun companiilor naţionale să ajute guvernul în colectarea de informaţii dacă li se cere să facă acest lucru.