- Home
- Life-Inedit
- (15.08.2022, 16:59)
- Mihaela Ionita
Soluţia străveche care salvează Barcelona de incendiile de vegetaţie
- O strategie străveche a fost reînviată pentru a face faţă efectelor devastatoare ale secetei şi valurilor de căldură.
- Cei mai noi recruţi ai pompierilor din Barcelona, 290 de oi şi capre, au o sarcină importantă: să ronţăie cât mai multă vegetaţie.
Urmărește
6282 afișări
Soluţia străveche care salvează Barcelona de incendiile de vegetaţie
Sosirea lor a transformat Barcelona într-unul dintre cele mai recente locuri care au adoptat o strategie veche de când lumea, care este reînviată în timp ce oficialii din întreaga lume se confruntă cu o creştere a numărului de incendii de vegetaţie extreme.
Zonele predispuse la incendii sunt încredinţate animalelor de păşunat, care mestecă şi calcă în picioare vegetaţia uscată care, altfel, se împiedică pornirea incendiilor. Indiferent dacă animalele sunt semi-sălbăticite sau sunt supravegheate de un cioban, potrivit The Guardian.
Este o aluzie la modul în care incendiile de pădure erau alungate în trecut. „Nu inventăm nimic nou aici", a declarat Guillem Canaleta, de la Fundaţia Pau Costa, o organizaţie non-profit catalană care implementează această strategie din 2016 în provincia Girona, în apropiere de Barcelona. „Ceea ce facem este să recuperăm ceva care exista deja şi care era pe cale de dispariţie".
În Barcelona, proiectul-pilot a fost lansat în aprilie în parcul Collserola, un spaţiu verde de 8.000 de hectare cocoţat deasupra oraşului şi care înregistrează în medie 50 de incendii pe an, a declarat Eloi Badia, consilier municipal din Barcelona pentru urgenţe climatice şi tranziţie ecologică.
Incursiunea oraşului în această strategie este un ecou al unor eforturi similare din întreaga lume. În California, unde peste 850.000 de hectare au fost mistuite de incendii de vegetaţie anul trecut, o duzină de companii contractează capre pentru păşunatul ţintit. În nordul Portugaliei, 45 de cai Garrano, specie pe cale de dispariţie, şi apetitul lor au fost creditate ca fiind cele care au ajutat la salvarea rezervaţiei Faia Brava de impactul devastator al incendiului de vegetaţie din 2017. În provincia canadiană British Columbia, bovinele au fost folosite pentru a curăţa zonele cu risc de incendii.
Unele părţi ale Spaniei au adoptat această strategie în urmă cu aproape două decenii, când regiunea sudică Andaluzia a început să plătească ciobanii pentru a traversa câmpiile şi văile sale supraaglomerate cu animalele lor. De atunci, programul regional a crescut şi a ajuns să includă peste 100.000 de animale, ceea ce a permis oficialilor să economisească aproximativ 75% din costurile de curăţare mecanică a terenurilor.
Păşunatul a adus şi alte beneficii: animalele transportă seminţe şi fertilizează pe măsură ce se deplasează pe teren, iar obiceiurile lor de hrănire relativ nediscriminatorie alimentează biodiversitatea prin reducerea avantajului competitiv al unor plante.
Cercetările au sugerat că păşunatul direcţionat poate fi eficient atunci când este combinat cu alte metode de prevenire a incendiilor, cum ar fi defrişările mecanice şi arderea controlată, a declarat Julia Rouet-Leduc, cercetător la Centrul german de cercetare integrativă a biodiversităţii de la Universitatea din Leipzig.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe