Sonda americană Phoenix s-a instalat cu succes pe Marte (Galerie foto)
Lansată pe 4 august 2007, Phoenix este primul vehicul care s-a plasat în regiunea arctică marţiană, pentru o misiune de trei luni.
După 679 de milioane de kilometri parcurşi, Phoenix a intrat în atmosfera marţiană înaltă pe 25 mai, în jurul orei 23.30 GMT, cu o viteză de 21.000 de kilometri/oră, şi a început o coborâre periculoasă, după care s-a aşezat pe sol în jurul orei 23.38 GMT.
Din punct de vedere istoric, doar 45% dintre tentativele de instalare pe Marte au reuşit.
Responsabilii au numit această coborâre periculoasă pe solul marţian "cele şapte minute de teroare".
Ca şi vehiculele precedente, Phoenix a utilizat un scut termic pentru a frâna la intrarea în atmosfera marţiană şi a deschis apoi o paraşută supersonică pentru a încetini viteza. Sonda s-a aşezat pe cele trei picioare în regiunea Vastitas Borealis, câmpie situată la o latitudine corespunzătoareâ nordului regiunii Alaska pe suprafaţa terestră.
Instrumentele sondei pot, după analizarea compoziţiei permafrostului marţian, să găsească molecule de carbon şi hidrogen – elemente necesare vieţii – precum şi alte componente chimice, determinând, în acest fel, posibilităţile ca o formă de viaţă primitivă să fi fost sau să fie încă posibilă pe Marte.
Ei sunt, în prezent, de acord cu privire la posibilitatea ca Marte, a cărei formare datează, ca şi pentru Pământ, de circa 4,6 miliarde de ani, să fi fost, într-o perioadă, foarte umedă.
Cu cele două antene solare desfăşurate, Phoenix măsoară 5 metri lungime şi cântăreşte 350 kg, din care 55 reprezintă greutatea instrumentelor ştiinţifice.
Sonda a fost fabricată de grupul Lockheed Martin şi a costat 420 de milioane de dolari.