- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (02.06.2008, 16:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sonda Phoenix a început să exploreze solul marţian
Sonda americană Phoenix, care a ajuns în regiunea arctică a planetei Marte pe 25 mai, a început să exploreze solul, sâmbătă, pentru a preleva eşantioane şi a detecta gheaţă, a anunţat NASA.
Urmărește
82 afișări
Sonda Phoenix a început să exploreze solul marţian (Imagine: Mediafax Foto)
Atingând solul marţian, braţul robotizat al sondei Phoenix a lăsat în regiune o urmă care seamănă cu amprenta unei labe de picior uriaşă, din acest motiv fiind supranumit "Yeti" de agenţia spaţială americană, se indică într-un comunicat.
Acest prim contact cu solul lui Marte "permite utilizarea braţului robotizat cu precizie. Avem condiţii bune pentru a colecta eşantioane şi a le transfera", este de părere David Spencer, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, situat în Pasadena, California.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Imaginile realizate cu ajutorul camerei instalate pe braţul robotizat sugerează că sub sonda Phoenix ar putea exista gheaţă.
"Ceea ce vedem pe imagini sugerează că ar putea fi vorba despre gheaţă şi credem că vedem acelaşi lucru şi în zona de excavare", subliniază comunicatul.
Braţul robotizat al lui ceste format din patru articulaţii. Cele de la umăr permit mişcări laterale şi verticale ale braţului, în timp ce cele din zona pumnului asigură mişcarea unei lopeţi care sapă în sol şi adună mostre.
Este vorba de o primă etapă dintr-o serie de experimente al căror obiectiv este să preleveze eşantioane de sol şi de gheaţă din permafrostul arctic marţian, care apoi vor fi studiate pe Terra. Explorarea fără precedent poate permite descoperirea unor indicii de viaţă primitivă în trecutul planetei roşii.
Oamenii de ştiinţă speră că robotul va găsi gheaţă. Ei sunt, în prezent, de acord cu privire la posibilitatea ca Marte, a cărei formare datează, ca şi pentru Pământ, de circa 4,6 miliarde de ani, să fi fost, într-o perioadă, foarte umedă.
Anterior, sonda americană Mars Odyssey a detectat în 2002 vaste cantităţi de hidrogen la suprafaţa planetei, confirmând faptul că Marte, mai ales în regiunile polare, este acoperit de gheaţă. Alţi doi roboţi americani, Opportunity şi Spirit, care continuă de trei ani să exploreze suprafaţa lui Marte la ecuator, au descoperit indicii ale prezenţei apei în trecutul planetei.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe