Spaţiul cosmic, tot mai aglomerat: Un satelit al Agenţiei Spaţiale Europene, pe punctul de a se ciocni cu unul operat de compania lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) informează că a fost nevoită să modifice traiectoria unuia dintre sateliţii săi de observaţii pentru a evita ciocnirea acestuia cu unul operat de compania privată SpaceX, deţinută de Elon Musk, potrivit The Guardian.

Urmărește
1310 afișări
Imaginea articolului Spaţiul cosmic, tot mai aglomerat: Un satelit al Agenţiei Spaţiale Europene, pe punctul de a se ciocni cu unul operat de compania lui Elon Musk

Satelit al Agenţiei Spaţiale Europene, pe punctul de a se ciocni cu unul operat de compania lui Musk

Reprezentanţii ESA au informat, într-un mesaj publicat pe platforma de micro-blogging Twitter, că au pornit, luni, propulsoarele satelitului de monitorizare a Pământului Aeolus pentru a evita o coliziune cu unul din reţeaua Starlink operată de SpaceX.

Cercetătorii de la ESA au decis că cea mai potrivită manevră pentru evitarea coliziunii a fost să ridice satelitul Aeolus de pe traiectoria sa.

Aceştia au mai spus că a fost pentru prima dată în istorie când au apelat la acest plan pentru a evita coliziunea cu un alt satelit activ. De obicei, manevrele de evitare sunt aplicate în momentul în care există risc de ciocnire cu sateliţi care nu mai sunt în funcţiune sau cu deşeuri spaţiale.

Un purtător de cuvânt al companiei SpaceX a declarat că o eroare din sistemul de operare i-a împiedicat pe cei din echipa care se ocupă de reţeaua Starlink să vadă că a crescut riscul de coliziune cu un satelit al ESA.

Potrivit unui comunicat al companiei lui Elon Musk, SpaceX şi ESA au comunicat una cu cealaltă pe 28 august, după ce au fost alertate de reprezentanţii forţelor armate americane că există un risc de coliziune de 1 la 50.000 între cei doi sateliţi, aflaţi la o înălţime de 320 de kilometri pe o orbită a Terrei. SpaceX şi ESA au comunicat una celeilalte că vor efectua manevre de evitare abia dacă riscul ar fi scăzut la 1 la 10.000 (valoarea maximă admisă).

Pe 30 august, însă, datele primite de ESA sugerau un risc de coliziune de 1 la 1.000 - 1 la 591, iar unul dintre sateliţi trebuia mutat de pe traiectoria sa. ESA nu a reuşit să contacteze SpaceX, motiv pentru care Agenţia Spaţială a decis să-şi mute satelitul.

Satelitul Aeolus a fost lansat anul trecut, aceasta fiind prima misiune spaţială care are ca scop analizarea fenomenelor legate de vânturile de pe Terra.

SpaceX, înfiinţată în 2002 de omul de afaceri Elon Musk, a lansat anul acesta proiectul Stalink - o reţea de sateliţi de ultimă generaţie, care ar trebui să le asigure celor de pe Terra acces nelimitat la internet de bandă largă. Compania SpaceX a anunţat că această reţea va fi mărită la 12.000 de sateliţi.

Astronomii au tras însă un semnal de alarmă privind creşterea riscurilor de coliziune cu alţi sateliţi.

ESA va organiza o conferinţă pe tema securităţii în spaţiu în luna noiembrie.

Taguri:
esa,
sateliţi,
spacex

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici