Spermă produsă din măduvă osoasă de la donatori feminini

Cercetătorii britanici vor produce spermă din măduvă osoasă prelevată de la donatori feminini, tehnică ce ameninţă rolul biologic al tatălui, potrivit unui studiu publicat în revista New Scientist.

Urmărește
9 afișări
Imaginea articolului Spermă produsă din măduvă osoasă de la donatori feminini

Cercetătorii britanici vor produce spermă din măduvă osoasă feminină (Foto www.thisislondon.co.uk)

Descoperirea ar putea fi utilă pentru cuplurile homosexuale care îşi doresc propriii copii biologici.

Potrivit thisislondon.co.uk, cercetătorii de la Universitatea din Newcastle upon Tyne spun că tehnica deschide noi căi pentru tratamente mai eficiente împotriva infertilităţii.

Cercetătorii doresc să preleveze celule suşă din măduvă osoasă feminină şi să o transforme în spermă prin intermediul unor substanţe chimice şi vitamine specifice.

Profesorul Karim Nayernia a cerut deja permisiunea autorităţilor în domeniu din Marea Britanie de a începe experimentele. Biologul, care a testat tehnica pe cobai, este de părere că va putea obţine spermă imatură din măduvă osoasă feminină în circa doi ani şi că va mai avea nevoie de alţi trei ani pentru a produce spermă matură, capabilă să fertilizeze ovule.

Cercetătorii germani au reuşit deja să cultive în laborator celule spermatice imature din măduvă osoasă prelevată de la donatori masculini.

Prelevarea de celule suşă de la un donator adult ar putea să elimine problemele de etică asociate cu utilizarea embrionilor.

Cursa pentru descoperirea unui tratament împotriva infertilităţii are loc la nivel global.

Cercetătorii de la Institutul Butantan din Brazilia susţin că au reuşit să transforme celulă suşă embrionice prelevate de la masculi de cobai în spermă şi ovule. Ei spun că, în prezent, încearcă să facă acelaşi lucru din celule prelevate din piele. Dacă experimentele vor avea succes, orice bărbat gay ar putea avea copii biologici cu partenerul.

Sperma şi ovulele cultivate în laborator ar putea oferi o speranţă persoanelor care au fost nevoite să facă radioterapie în tinereţe şi au rămas infertile.

Infertilitatea a devenit o problemă majoră de sănătate în ţările dezvoltate şi în cele în curs de dezvoltare şi afectează, în medie, un cuplu din şase. Printre cauzele apariţiei infertilităţii se numără obezitatea, fumatul şi vârsta. În plus, în ultimii 50 de ani s-a remarcat un aparent declin al calităţii spermei. Între 40 şi 50% dintre cuplurile infertile nu pot avea copii din cauza calităţii proaste a spermei.

Unii cercetători sunt de părere că manipularea celulelor suşă poate provoca schimbări genetice permanente în compoziţia spermei şi, de aceea, aceste celule prezintă riscuri pentru tratamentele de fertilizare şi pentru copiii născuţi pe astfel de căi.

Criticii spun că rolul tatălui este astfel anulat şi condamnă conceperea de copii pe căi în întregime artificiale.

O altă problemă ar fi că perechile de lesbiene nu ar putea concepe decât fete, pentru că din sperma obţinută din măduva osoasă feminină lipseşte cromozomul Y, necesar băieţilor.

În plus, mai există şi riscul ca celulele suşă să fie utilizate pentru conceperea unor copii care au un singur părinte biologic, astfel putând apărea anomalii genetice grave.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici