Potrivit experţilor, 80% dintre femei poartă sutiene nepotrivite, ale căror bretele provoacă dureri şi chiar răni, mai ales în timpul exerciţiilor fizice. Chiar şi sutienele potrivite pot provoca răni pe termen lung, deoarece mare parte a greutăţii bustului este suportată de bretelele care stau aşezate pe umeri. Femeile cu bust impozant se plâng deseori de dureri provocate mai ales în timpul exerciţiilor fizice, pentru că sutienele nu pot împiedica mişcările ample pe verticală ale sânilor, informează BBC.
Cercetătorii de la Universitatea din Wollongong, Australia, au creat o ţesătură dotată cu senzori, care detectează mişcările din timpul mersului sau al exerciţiilor fizice. Această ţesătură ar putea fi folosită la fabricarea unor sutiene mai confortabile.
Materialul a fost testat pe două femei, cu vârsta de 30 şi, respectiv, 39 de ani, care purtau sutiene mărimea 36D şi, respectiv, 38DD. Acestea au testat ţesătura în timpul unor exerciţii de alergare pe bandă cu o viteză de 6 kilometri pe oră şi în timp ce făceau jogging cu o viteză de 9 kilometri pe oră.
În timpul mersului obişnuit, bustul balansează între 1,20 şi 2,54 centimetri. În timpul alergării, un bust impozant poate să balanseze şi 6,9 centimetri provocând dureri.
Este pentru prima dată când se încorporează senzori şi nu piese rigide într-un sutien, pentru a testa nivelul optim de balansare a bustului.
Cercetătorii speră ca rezultatele acestui studiu, publicat în Journal of Biomechanics, să fie utilizate de producătorii de lenjerie intimă pentru crearea unor sutiene potrivite.