Ştampile metalice rare, folosite pentru tatuarea prizonierilor, au fost descoperite la Auschwitz

Muzeul lagărului Auschwitz-Birkenau din Polonia a obţinut, în urma unei donaţii, cinci ştampile metalice rare, prevăzute cu ace şi utilizate pentru tatuarea numerelor de înregistrare pe pieptul şi braţele prizonierilor, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Urmărește
468 afișări
Imaginea articolului Ştampile metalice rare, folosite pentru tatuarea prizonierilor, au fost descoperite la Auschwitz

Ştampile metalice rare, folosite pentru tatuarea prizonierilor, au fost descoperite la Auschwitz (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

O persoană care a dorit să îşi păstreze anonimatul a donat aceste ştampile muzeului amplasat în fostul lagăr de concentrare Auschwitz-Birkenau, în apropiere de Oswiecim, un oraş din sudul Poloniei.

"Am obţinut aceste ştampile acum câteva săptămâni şi le-am confirmat autenticitatea", a declarat Bartosz Bartyzel, purtătorul de cuvânt al muzeului.

Pe fiecare ştampilă, de forma unei plăcuţe metalice, se află o cifră formată din ace - respectiv un "zero", doi de "trei" şi două cifre "şase" sau "nouă" - pentru a forma numerele de înregistrare ale deţinuţilor.

Prizonierii care soseau în lagăr erau tatuaţi cu cerneală mai întâi pe piept, apoi pe antebraţul stâng. Auschwitz a fost singurul lagăr nazist unde a fost practicat acest tip de identificare, a precizat Bartosz Bartyzel.

Ştampilele, descoperite în zona unde au fost evacuaţi zeci de mii de prizonieri de la Auschwitz în momentul înaintării trupelor sovietice, în ianuarie 1945, vor fi păstrate în arhivele muzeului, înainte de a fi prezentate publicului larg, într-o nouă expoziţie, care va fi deschisă în următorii ani.

Aceste ştampile sunt foarte rare, iar, în afară de cele cinci plăcuţe descoperite la Auschwitz, mai există doar una singură de acest tip identificată până acum, păstrată la Muzeul Militar din Sankt Petersburg.

Între 1940 şi 1945, un milion de evrei din Europa au fost ucişi la Auschwitz-Birkenau, alături de aproximativ 75.000 de polonezi, 21.000 de ţigani, 15.000 de prizonieri de război sovietici şi aproximativ 15.000 de prizonieri de alte origini, conform datelor oferite de muzeul lagărului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici