Starea cineastului ucrainean Oleg Sentsov, DRAMATICĂ după 50 de zile de greva foamei în închisoarea siberiană

Starea de sănătate a regizorului ucrainean Oleg Sentsov este gravă după 50 de zile de greva foamei în închisoarea rusească în care execută pedeapsa de 20 de ani de detenţie pentru terorism, a anunţat avocatul cineastului, citat de presa locală.

Urmărește
1414 afișări
Imaginea articolului Starea cineastului ucrainean Oleg Sentsov, DRAMATICĂ după 50 de zile de greva foamei în închisoarea siberiană

Starea regizorului Oleg Sentsov este gravă după 50 de zile de greva foamei în închisoarea siberiană

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov era, luni, în stare gravă, la 50 de zile de când a intrat în greva foamei, a anunţat avocatul acestuia. Avocatul a explicat că Sentsov, care se află la infirmeria penitenciarului, nu este în stare să se ţină pe picioare, dar că încă nu a fost conectat la tuburi nasogastrice.

La Kiev, Dnepr şi Odesa, ca şi în alte localităţi de pe teritoriul Ucrainei au fost organizate demonstraţii de solidaritate cu regizorul aflat în greva foamei de pe 14 mai.

Sentsov execută o pedeapsă de 20 de ani în închisoarea rusească din Labytnangi, în nordul Siberiei, după ce a fost condamnat pentru terorism. Justiţia rusă l-a acuzat că a pus la cale mai multe atacuri după anexarea peninsulei Crimeea, în 2014.

Detenţia regizorului, calificată de partea ucraineană drept ilegală, este subiectul unor rapoarte contradictorii privind starea de sănătate a lui Sentsov. Avocatul poporului de la Kiev a spus, marţi, că, de pe 8 iunie, prizonierului i se administrează substanţe nutritive neidentificate. Oficialii spun că reprezentanţilor consulari nu li s-a permis să îl viziteze pe regizor, în ciuda faptului că preşedinţii celor două ţări au convenit ca avocaţii poporului din Rusia şi Ucraina să aibă acces la persoanele din penitenciare.

În august 2015, un judecător de la Tribunalul din Rostov-pe-Don, un oraş din sudul Rusiei, l-a condamnat pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, opozant al anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, la 20 de ani de închisoare, pentru "terorism". Instanţa rusă a considerat că Oleg Sentsov şi Alexander Kolchenko, un activist ucrainean de extrema stângă, se fac vinovaţi de faptul că au complotat împotriva statului rus, încercând să pună bazele unei grupări teroriste în Peninsula Crimeea. Alexander Kolchenko a fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un lagăr cu un regim sever de muncă.

La momentul respectiv, Amnesty International a spus că procesul lui Oleg Sentsov a fost "fatal viciat", notând de asemenea faptul că o serie de plângeri credibile făcute de acuzaţi, care au spus că au fost torturaţi, au fost complet ignorate de tribunalul rus. "Întregul proces a fost creat pentru a transmite un mesaj. Se înscrie în propaganda de război folosită de Rusia împotriva Ucrainei şi aminteşte de procesele-spectacol în care disidenţii erau judecaţi în epoca stalinistă", a declarat atunci Heather McGill, expert în probleme euroasiatice pentru Amnesty International.

În vârstă de 41 de ani, Oleg Sentsov a devenit o figură marcantă a protestatarilor din Maidan, piaţa centrală din Kiev, care l-au constrâns pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să renunţe la putere. Cineastul locuia în Crimeea, o regiune din sudul Ucrainei care a votat, într-un referendum contestat de majoritatea comunităţii internaţionale, alipirea la Rusia.

Oleg Sentsov este cunoscut graţie filmului său din 2011 "Jucătorul/ Gamer", un lungmetraj despre un adolescent care încearcă să scape de realitate cu ajutorul jocurilor video.

Sentsov şi Kolchenko, alături de alţi doi cetăţeni ucraineni, au fost arestaţi în Peninsula Crimeea în mai 2014, după anexarea acestei peninsule de către Rusia. Ei au fost acuzaţi că au incendiat birourile în care funcţionau două organizaţii ruse şi că plănuiau o serie de atacuri violente - acuzaţii pe care ei le-au negat. În timpul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, Sentsov şi Kolchenko au oferit alimente soldaţilor ucraineni care erau înconjuraţi în bazele lor militare de trupele de elită ale Rusiei.

Oleg Sentsov a declarat că a fost torturat şi ameninţat cu violul în timpul perioadei de detenţie care a precedat procesul său, însă anchetatorii ruşi spun că regizorul prezintă "tendinţe sado-masochiste" şi că şi-a provocat singur mai multe răni şi vânătăi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici