- Home
- Life-Inedit
- NEW YORK, (08.06.2019, 10:00)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Staţia Spaţială Internaţională va fi deschisă şi turiştilor, din 2020. Anunţul NASA
Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va fi deschisă companiilor private şi turiştilor, din 2020, a anunţat NASA, care caută astfel modalităţi de a se retrage din angajamentul financiar pe care îl implică avanpostul spaţial, potrivit BBC.
Urmărește
1020 afișări
Staţia Spaţială Internaţională va fi deschisă şi turiştilor, din 2020. Anunţul NASA
"NASA deschide Staţia Spaţială Internaţională oportunităţilor comerciale", a anunţat Jeff DeWit, directorul financiar al agenţiei, vineri, la sediul Nasdaq din New York.
"NASA va autoriza anual până la două misiuni scurte cu astronauţi privaţi", a precizat Robyn Gatens, unul dintre oficialii NASA care se ocupă de ISS.
Misiunile vor dura până la 30 de zile, pot fi efectuate de cetăţeni de orice naţionalitate, care însă vor ajunge pe avanpostul spaţial exclusiv cu ajutorul celor două companii americane private care dezvoltă în acest moment vehicule de transport: SpaceX, cu capsula Crew Dragon, şi Boeing, cu capsula Starliner. Teoretic, capsulele ar trebui să devină operaţionale la finalul anului 2019, însă acestea trebuie să fie supuse şi unor teste.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Companiile respective îşi aleg clienţii şi emit factura pentru transport, care va fi partea cea mai costisitoare a aventurii, aproximativ 58 de milioane de dolari pentru o călătorie dus-întors. Acesta este tariful mediu pe care îl plăteşte şi NASA pentru transportarea propriilor astronauţi.
NASA va factura sejurul pe orbită, respectiv mâncarea, apa, toaletele, sistemul de suport al vieţii la bordul staţiei, costul aproximativ fiind de 35.000 de dolari pe noapte, per astronaut, a anunţat Jeff DeWit.
ISS nu aparţine NASA, staţia fiind construită din 1998 împreună cu Rusia, iar, pe parcursul anilor, celor două naţiuni li s-au alăturat altele. În prezent este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
ISS a mai fost vizitată de turişti spaţiali, primul fiind omul de afaceri american Dennis Tito, în 2001. Acesta a plătit Rusiei aproximativ 20 de milioane de dolari pentru a ajunge pe ISS. Au urmat alţi câţiva, cel mai recent fiind canadianul Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil, în 2009.
Din 2011, capsulele ruseşti Soyuz sunt singurul mijloc de transport al oamenilor pe ISS şi au dus pe avanpostul spaţial exclusiv angajaţi ai agenţiilor spaţiale.
Şi Rusia vrea să reia transportul turiştilor pe ISS, din 2021.
Nu numai turiştii vor avea acces pe ISS, ci şi companiile private, pentru "activităţi comerciale şi de marketing".
NASA vrea să renunţe să susţină financiar ISS din 2020, sperând că această sarcină va fi preluată de sectorul privat.
Agenţia vrea să economisească astfel bani pentru misiunea Artemis, care presupune reîntoarcerea astronauţilor americani pe Lună, din 2024, şi trimiterea primilor oameni pe Marte.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Erdogan, invitat de onoare la nunta lui Mesut Ozil. Vedeta de la Arsenal s-a căsătorit cu o fostă Miss Turcia, pe malul Bosforului | VIDEO
Citește și: MEDIAFAX FOTO | Imaginile săptămânii 3 - 9 iunie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe