- Home
- Life-Inedit
- NEW YORK, (08.06.2019, 10:00)
- Ana Obretin
Staţia Spaţială Internaţională va fi deschisă şi turiştilor, din 2020. Anunţul NASA
Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va fi deschisă companiilor private şi turiştilor, din 2020, a anunţat NASA, care caută astfel modalităţi de a se retrage din angajamentul financiar pe care îl implică avanpostul spaţial, potrivit BBC.
Urmărește
1021 afișări
Staţia Spaţială Internaţională va fi deschisă şi turiştilor, din 2020. Anunţul NASA
"NASA deschide Staţia Spaţială Internaţională oportunităţilor comerciale", a anunţat Jeff DeWit, directorul financiar al agenţiei, vineri, la sediul Nasdaq din New York.
"NASA va autoriza anual până la două misiuni scurte cu astronauţi privaţi", a precizat Robyn Gatens, unul dintre oficialii NASA care se ocupă de ISS.
Misiunile vor dura până la 30 de zile, pot fi efectuate de cetăţeni de orice naţionalitate, care însă vor ajunge pe avanpostul spaţial exclusiv cu ajutorul celor două companii americane private care dezvoltă în acest moment vehicule de transport: SpaceX, cu capsula Crew Dragon, şi Boeing, cu capsula Starliner. Teoretic, capsulele ar trebui să devină operaţionale la finalul anului 2019, însă acestea trebuie să fie supuse şi unor teste.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Companiile respective îşi aleg clienţii şi emit factura pentru transport, care va fi partea cea mai costisitoare a aventurii, aproximativ 58 de milioane de dolari pentru o călătorie dus-întors. Acesta este tariful mediu pe care îl plăteşte şi NASA pentru transportarea propriilor astronauţi.
NASA va factura sejurul pe orbită, respectiv mâncarea, apa, toaletele, sistemul de suport al vieţii la bordul staţiei, costul aproximativ fiind de 35.000 de dolari pe noapte, per astronaut, a anunţat Jeff DeWit.
ISS nu aparţine NASA, staţia fiind construită din 1998 împreună cu Rusia, iar, pe parcursul anilor, celor două naţiuni li s-au alăturat altele. În prezent este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
ISS a mai fost vizitată de turişti spaţiali, primul fiind omul de afaceri american Dennis Tito, în 2001. Acesta a plătit Rusiei aproximativ 20 de milioane de dolari pentru a ajunge pe ISS. Au urmat alţi câţiva, cel mai recent fiind canadianul Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil, în 2009.
Din 2011, capsulele ruseşti Soyuz sunt singurul mijloc de transport al oamenilor pe ISS şi au dus pe avanpostul spaţial exclusiv angajaţi ai agenţiilor spaţiale.
Şi Rusia vrea să reia transportul turiştilor pe ISS, din 2021.
Nu numai turiştii vor avea acces pe ISS, ci şi companiile private, pentru "activităţi comerciale şi de marketing".
NASA vrea să renunţe să susţină financiar ISS din 2020, sperând că această sarcină va fi preluată de sectorul privat.
Agenţia vrea să economisească astfel bani pentru misiunea Artemis, care presupune reîntoarcerea astronauţilor americani pe Lună, din 2024, şi trimiterea primilor oameni pe Marte.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Erdogan, invitat de onoare la nunta lui Mesut Ozil. Vedeta de la Arsenal s-a căsătorit cu o fostă Miss Turcia, pe malul Bosforului | VIDEO
Citește și: MEDIAFAX FOTO | Imaginile săptămânii 3 - 9 iunie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe