Statuetele Oscar sunt încă fabricate manual, într-o fabrică din Chicago - VIDEO

Celebrele statuete Oscar oferite anual de Academia de film americană pentru a recompensa excelenţa în cinematografie sunt şi în prezent realizate manual, într-o fabrică din Chicago.

Urmărește
341 afișări
Imaginea articolului Statuetele Oscar sunt încă fabricate manual, într-o fabrică din Chicago - VIDEO

Statuetele Oscar sunt încă fabricate manual, într-o fabrică din Chicago - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fabricarea statuetelor este un proces îndelungat: Britannia, un aliaj foarte asemănător cositorului, se varsă în forme, înainte să se răcească. Apoi este nevoie de 40 de ore de muncă pentru a finisa figurinele, înainte de a le pune în lumina reflectoarelor de la Hollywood. Statuetele reprezintă un cavaler, cu barba pătrată, cu pieptul lat şi cu o spadă.

După înlăturarea oricărei imperfecţiuni, acestea sunt cufundate într-un amestec de cupru, nichel, argint şi aur de 24 de carate. Vor fi apoi din nou lustruite, lăcuite şi puse cu grijă pe câte un soclu masiv.

Academia de film americană, care decernează aceste trofee, este hotărâtă să respecte acest proces de realizare artizanală a statuetelor, pentru calitatea pe care o asigură.

Dacă ar fi adoptată o procedură cu costuri mai mici, riscul ar fi repetarea incidentului de la decernarea Globurilor de Aur, anul trecut, când Robert De Niro s-a prezentat la o conferinţă de presă fără trofeul său, după ce partea de sus a statuetei căzuse.

Astfel, întreprinderea R.S. Owens, cu sediul la Chicago, este singura din SUA care fabrică râvnitele statuete, din 1982. În schimb, majoritatea trofeelor mai ieftine sunt fabricate în China.

R.S. Owens a rezistat acestei tendinţe, concentrându-se pe trofeele "de lux" - Oscarurile, MTV Music Awards, Emmy.

Totuşi, compania a trebuit să renunţe la o treime din angajaţi, odată cu izbucnirea crizei economice, în 2008, confruntându-se cu o scădere continuă a clientelei. "În trecut, o mare parte a clienţilor pe care i-am pierdut nu-şi făceau deloc probleme că trofeele lor sunt fabricate în China. Nu erau interesaţi decât de costuri şi această tendinţă s-a accentuat când a lovit criza", a spus Scott Siegel, al cărui tată a creat compania R.S. Owens, în 1938.

Unii clienţi s-au întors, însă, la R.S. Owens, pentru calitatea produselor, dar şi pentru serviciile rapide şi ireproşabile.

Scott Siegel povesteşte cu mândrie cum, după ce au fost furate 55 de statuete Oscar cu câteva săptămâni înainte de decernarea premiilor din anul 2000, angajaţii săi au lucrat zi şi noapte pentru a face alte trofee, reuşind acest lucru în numai 10 zile, faţă de şase săptămâni cât durează în mod normal.

Anul acesta va avea loc cea de-a 84-a gală a premiilor Oscar, pe 26 februarie, la Kodak Theatre din Los Angeles, care găzduieşte acest eveniment din 2001. Nominalizările pentru această ediţie vor fi anunţate marţi, la ora 13.00 GMT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici