Statul american New York a declarat război lebedelor

Statul american New York a declarat război lebedelor - deşi frumuseţea lor este celebrată încă din Antichitate, iar în Marea Britanie sunt protejate de regină - şi vrea să le extermine, considerând că aceste păsări reprezintă o ameninţare insuportabilă.

Urmărește
487 afișări
Imaginea articolului Statul american New York a declarat război lebedelor

Statul american New York a declarat război lebedelor

Proiectul iniţiat de autorităţile newyorkeze vizează uciderea celor 2.200 de lebede care trăiesc în acest stat până în anul 2025, spre marea nemulţumire a apărătorilor lor.

Lebedele au fost introduse în America de Nord de coloniştii europeni, pentru a-şi "decora" proprietăţile, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Însă în secolul al XXI-lea, frumuseţea lor romantică nu le emoţionează pe autorităţile americane.

Lebedele atacă oamenii, distrug vegetaţia, deplasează speciile locale, reprezintă o ameninţare pentru avioane şi poluează cursurile de apă pentru că excrementele lor pot să conţină bacteria E. coli, afirmă Departamentul de conservare a mediului înconjurător din statul New York.

De când un avion al US Airways a intrat în coliziune cu un stol de gâşte în ianuarie 2009, deasupra New York-ului, obligându-l să amerizeze pe râul Hudson, Ministerul Agriculturii din Statele Unite limitează în fiecare an populaţiile de gâşte canadiene.

Statul New York vrea să extindă războiul şi asupra lebedelor, "pentru a proteja integritatea ecosistemului". Până în 2025, vor fi autorizate doar exemplarele care trăiesc în captivitate şi cele care aparţin unui "proprietar responsabil".

Printre altele, "metodele de control vor include vânătoarea, capturarea şi eutanasierea, în acord cu directivele ce vizează viaţa sălbatică", se afirmă în acest proiect al Departamentului pentru mediu.

Cuiburile de lebede vor fi la rândul lor distruse, ouăle vor fi sparte sau sterilizate pentru a evita ecloziunea.

Asociaţia "Goose Watch NYC" ("Supravegherea gâştelor din New York"), care se opune limitării numărului de gâşte sălbatice, a cerut ca acest proiect să fie abandonat.

"E pur şi simplu scandalos să vrei să extermini o specie care trăieşte în acest stat de peste 150 de ani", a declarat fondatorul asociaţiei, David Karopkin.

Ideea că 2.200 de lebede ar constitui o ameninţare, într-un stat cu 18 milioane de locuitori, îl revoltă.

"Nu am găsit încă pe cineva care să fi fost rănit grav de o lebădă", a adăugat el.

"Când devin agresive, este adeseori vorba de o reacţie a lor, pentru a-şi proteja cuibul sau puii. Oamenii ar trebui să aibă puţin bun simţ", a adăugat David Karopkin.

O petiţie pe site-ul asociaţiei, contra acestui proiect, adunase deja marţi peste 26.110 de semnături.

Anumiţi apărători ai politicilor de mediu vor putea să adere la proiectul lansat de autorităţile din New York.

Paul Curtis, profesor asociat la Departamentul de resurse naturale de la Universitatea Cornell, a subliniat faptul că această măsură ar fi corelaţie cu o serie de propuneri similare din alte state americane.

După părerea lui, patru incidente în care au fost implicate lebede au fost înregistrate pe aeroportul JFK din New York. "Lebedele pot fi o bătaie de cap şi reduc sursele de hrană pentru celelalte specii", a subliniat el.

"Scopul este de a limita creşterea populaţiei sălbatice şi de a elimina lebedele din spaţiile în care pot cauza probleme şi de a distruge plantele. Planul poate fi eficient dacă va combina o varietate de abordări mortale şi non-mortale", a adăugat el.

Acest plan este "mai echilibrat şi complet" decât vor să accepte criticii săi, a subliniat Departamentul pentru Mediu al statului New York.

Potrivit statisticilor, numărul lebedelor, care trăiesc mai ales pe Long Island, a cunoscut un vârf, ajungând la 2.520 de exemplare în 2002, apoi a înregistrat un uşor declin, scăzând la 2.311 în 2008 şi la 2.200 în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici