- Home
- Life-Inedit
- (23.05.2024, 08:45)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stele antice de la marginea Căii Lactee pot dezvălui istoria gravitaţională a galaxiei
- Trei stele antice, estimate a avea între 12 şi 13 miliarde de ani, au fost descoperite în haloul Căii Lactee, sugerând că s-ar putea să se fi format la scurt timp după Big Bang.
- Aceste stele, identificate ca stele din Sistemul Stelar Mic Acretat (SASS), au niveluri scăzute de metale grele şi orbite retrograde, indicând că au fost probabil furate din alte galaxii.
- Cercetătorii au descoperit aceste stele prin analizarea datelor istorice, dezvăluind perspective cruciale asupra universului timpuriu şi interacţiunilor galactice ale Căii Lactee.
Urmărește
297 afișări
Sursa foto: X
Astronomii au descoperit trei stele în haloul Căii Lactee care se numără printre cele mai vechi din univers, estimate a avea între 12 şi 13 miliarde de ani, potrivit Live Science. Aceste stele, situate la aproximativ 30.000 de ani-lumină de Pământ, s-au format probabil la scurt timp după Big Bang şi au fost posibil furate din alte galaxii antice de forţele gravitaţionale ale Căii Lactee acum miliarde de ani.
Studiul, publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, a implicat reanalizarea compoziţiilor chimice ale acestor stele. Cercetătorii au descoperit că aceste stele au niveluri foarte scăzute de metale grele precum fier, stronţiu şi bariu, indicând că s-au format înainte ca majoritatea celorlalte stele să explodeze şi să împrăştie aceste elemente în spaţiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Cele trei stele au fost denumite Stele din Sistemul Stelar Mic Acretat (SASS) de către echipa de cercetare. Traiectoriile lor unice, care se deplasează într-o mişcare retrogradă opusă majorităţii stelelor din Calea Lactee, sugerează că au fost capturate din alte galaxii. Această mişcare retrogradă este un indicator cheie că nu au origine în Calea Lactee.
Cercetarea a fost condusă în cadrul unui curs de la MIT predat de Anna Frebel, astrofiziciană stelara şi autoarea principală a studiului. Studenţii au analizat date istorice de la Telescopul Magellan-Clay de la Observatorul Las Campanas din Chile, ducând la descoperirea acestor stele antice. Analiza a arătat că una dintre stele conţinea de aproximativ 10.000 de ori mai puţin fier decât Soarele.
Descoperirea este semnificativă deoarece permite astronomilor să studieze stele antice direct, oferind perspective asupra universului timpuriu. Această descoperire sugerează că ar putea exista mai multe astfel de stele antice în haloul Căii Lactee. Frebel şi echipa sa au identificat deja încă 65 de stele retrograde cu compoziţii similare, care vor fi studiate pentru a determina dacă sunt şi ele stele SASS.
Această cercetare, publicată pe 14 mai în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, ajută la reconstituirea istoriei galaxiei noastre şi a interacţiunilor sale cu alte galaxii în universul timpuriu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe