- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (11.02.2009, 10:43)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sting şi lăutele româneşti au adus cântecele elisabetane la Bucureşti (Video)
După ce a cucerit o lume întreagă cu turneul de reunire al trupei Police, Sting s-a întors la o pasiune mai veche. Aşa că, marţi seară, la Sala Palatului, el şi-a pus deoparte basul arhicunoscut, schimbându-l pe şase lăute meşteşugite de un român, fermecând astfel publicul cu muzica altui secol.
Urmărește
53 afișări
FOCUS: Sting şi lăutele româneşti au adus cântecele elisabetane la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Forfotă mare la Sala Palatului din Bucureşti, cu ore bune înainte de începerea spectacolului celebrului artist britanic. Speculanţii de bilete se adunaseră din timp pentru a căuta tichete rămase rătăcite, căci cererea avea să fie mai mare ca oricând. Concertul pe care Sting l-a susţinut marţi seară a fost sold out cu luni bune înainte. Astfel că, în jur de ora 20.00, cu puţin timp înainte de începerea concertului, rarităţile care puteau fi cumpărate se vindeau la preţuri de peste 500 de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
Însă odată intraţi în sală, spectatorii aveau să lase în spate micile meschinării ale străzii. Sting a urcat pe scenă la ora 20.20, când a dat startul unui concert elegant, rafinat - fără a fi preţios - şi de o intensitate neaşteptată.
"Bună seara!", a salutat el, în româneşte, publicul, sorbind apoi dintr-un pahar de apă cât timp spectatorii aplaudau frenetic apariţia muzicianului. El şi-a prezentat în continuare acompaniatorul, un celebru lutist bosniac: "El este Edin Karamazov, iar în spatele acestei bărbi e Sting", a glumit el, făcând referire la noul său look - o barbă generoasă, vopsită şaten, la fel ca şi părul, odată blond, acum probabil considerabil mai cărunt.
Acestea fiind zise, el a introdus publicul în muzica de curte a epocii elisabetane, pe cât de plăcută şi de delicată, pe atât de plictisitoare pentru spectatorul neavizat. Însă nu a părut să fie cazul la spectacolul de la Bucureşti, căci cei prezenţi au ascultat în tăcere, au aplaudat energic şi s-au lăsat purtaţi în ineditul experiment al lui Sting, şi anume cântecele compozitorului de secol XVII John Dowland.
Programul concertului a fost unul bine dozat - scurt, de circa 75 de minute, iar spectatorii au beneficiat şi de o mică lecţie de istorie, Sting erijându-se în pedagog, explicând detaliile vieţii lui Dowland şi citind între piese pasaje din scrisorile lui. Această atenţie a sa pentru detalii i-a familiarizat pe cei prezenţi cu contextul operei poetului şi compozitorului britanic.
Astfel au curs, una după alta, balade triste de iubiri neîmpărtăşite, alături de Sting şi de Karamazov evoluând, pe unele pasaje, şi corul londonez Stile Antico. Iar dacă Edin Karamazov a fost elev al dirijorului român Sergiu Celibidache, acesta nu a fost singurul aspect de provenienţă locală de care Sting s-a folosit pe parcursul concertului. Cele şase lăute pe care muzicianul le foloseşte sunt realizate, după cum chiar el a declarat în timpul concertului, de un meşter român. "Aceste lăute au fost construite de un român. Acum locuieşte în New Jersey, dar s-a născut şi a crescut aici - Cezar Mateescu".
Muzica lui Dowland, una marcată de suferinţă şi introspecţie, a reuşit să subjuge ego-ul de star rock al lui Sting. Ce nu a fost prea convingător, însă, a fost vocea sa de "tenor amator", lipsa unei tehnici adecvate făcându-se simţită pe unele pasaje. Însă, după cum chiar el declara într-un interviu, muzica renascentistă a precedat-o pe cea de operă, aşa că, la acea vreme, "tehnica" nu era un element care să conteze într-atât. Totodată, acest gen de muzică - unul care nu este uşor îmbrăţişat de consumatorii actuali - considerat în numeroase situaţii plictisitor şi prea static, a reuşit, sub modelarea talentată a lui Sting, să-i farmece pe toţi cei prezenţi. Ce alt muzician contemporan şi-ar mai permite extravaganţa de a schimba radical macazul, aruncându-se de la pop-rock la ritmuri renascentiste, fără a executa astfel o mişcare "sinucigaşă" în ceea ce-i priveşte cariera? Ei bine, Sting nu doar că reuşeşte să aducă mii de oameni în sălile de concert, dar face din spectacol o experienţă de neuitat.
Lăsând, însă, toate acestea la o parte, cu siguranţă cea mai fierbinte parte a concertului a fost cea în care Sting a alintat publicul cu cele mai celebre piese ale sale. Ce-i drept, interpretate în maniera serii. Dar astfel au răsunat la Sala Palatului "Roxanne", "Every Breath You Take", "Message In a Bottle", "Fields of Gold" şi "Fragile".
"Vă mulţumesc pentru bunătatea şi răbdarea voastră", a spus Sting, la final, înainte de a încheia seara.
(Material realizat de Cristina Mazilu, cristina.mazilu@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:02
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
astăzi, 08:59
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână