Stratul de gheaţă din Groenlanda se topeşte de 7 ori mai repede decât în 1990

Cercetătorii au sesizat o accelerare a ritmului de topire a gheţii în zona Groenlandei, fapt care intensifică pericolul inundaţiei care ar putea afecta sute de milioane de oameni, conform The Guardian.

Urmărește
326 afișări
Imaginea articolului Stratul de gheaţă din Groenlanda se topeşte de 7 ori mai repede decât în 1990

Sursa: Profimediaimages

Stratul de gheaţă scade mult mai repede decât era prevăzut, procesul fiind de 7 ori mai alert decât în 1990, potrivit studiilor recente ale Comisei Interguvernamentale pentru Schimbările Climatice. Consecinţele sunt alarmante pentru o bună parte a populaţiei de pe Glob, atât în ceea ce priveşte posibilele inundaţii devastatoare, cât şi schimbările climatice radicale. Astfel, nivelul mărilor ar putea creşte cu 67 de centimetri până în 2100, cu 7 centimetri mai mult decât arătau predicţiile anterioare. Cifrele arată că mai bine de 400 de milioane de oameni riscă să fie inundaţi până la finalul secolului, faţă de cele 360 de milioane pe care le indicau studiile aceleiaşi comisii înainte, a relatat The Guardian.

De asemenea, consecinţele vizează şi creşterea riscului de a se produce furtuni deosebit de puternice. „Nu e vorba de evenimente improbabile sau lipsite de importanţă”, a spus Andrew Shepherd, profesor la Universitatea din Leeds şi unul dintre autorii studiului.

Groenlanda a pierdut aproximativ 3.8 trilioane de tone din 1992 până azi, iar rata de topire a crescut de la 33 de miliarde de tone, la 254 de miliarde de tone anual. Spre deosebire de restul gheţii din zona arctică, cea din Groenlanda e influenţată masiv de creşterea temperaturilor de la sol.

Problemele climatice sunt intens discutate la Madrid, unde are loc a doua săptămână a conferinţelor Naţiunilor Unite. Nemulţumiţi de ritmul încet al negocierilor, activiştii au organizat un marş de amploare în centrul capitalei Spaniei, în frunte cu suedeza Greta Thunberg.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici