- Home
- Life-Inedit
- BAIA MARE, (15.06.2016, 16:21)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Street Delivery de Baia Mare: Carnaval cu staruri gipsy, tarabe pline de minuni şi iluzii la mezat - FOTO
Reunind cele mai noi generaţii de makeri din industriile creative şi cei mai buni meşteşugari, artişti, comercianţi, manufacturieri sau chibiţi, zilele Street Delivery de la Baia Mare, oraş cu aspiraţii la titlul de Capitală Europeană în 2021, vor fi găzduite de pietonala Podul Viilor.
Urmărește
634 afișări
Street Delivery de Baia Mare: Carnaval cu staruri gipsy, tarabe pline de minuni şi iluzii la mezat - FOTO
Amestec de tradiţional şi avangardă, tehnici şi non-conformişti, Orchestra Familia Perkalaba, staruri gipsy-ska-punk continentale, cântă la Street Delivery Baia Mare sâmbătă, 18 iunie, de la ora 20.00. Cu artişti de prim rang, scriitori, muzicieni, meşteşugari sau makeri, Baia Mare se alătură, în premieră, celor mai mari oraşe ale României în sarabanda Street Delivery, un eveniment itinerant, organizat în Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara.
Reunind cele mai noi generaţii de makeri din industriile creative şi cei mai buni meşteşugari, artişti, comercianţi, manufacturieri sau chibiţi, zilele Street Delivery de la Baia Mare, oraş cu aspiraţii la titlul de Capitală Europeană în 2021, vor fi găzduite de pietonala Podul Viilor, în perioada 17 - 19 iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Sub egida muticulturalismului şi îmbinînd valori de azi cu cele de odinioară, Baia Mare inaugurează prima ediţie Street Delivery cu un line-up remarcabil, avându-i pe greii ska ucranieni Familia Perkalaba printre head-lineri, alături de Felix Zenger, un beat-boxer din Finlanda care a depăşit mai multe recorduri de măiestrie şi popularitate, inclusiv pragul de 30 de milioane de vizualizări pe YouTube pentru un singur performance. I se alătură un faimos DJ din Maastricht, capitală informală a muzicii, dar şi băimărenii Ska-nk, cu un concert unplugged, sau cei de la Kryptonite Sparks, care promit un «funk inspirat, gândit anume pentru timpane amorţite».
Pentru cea mai mare demonstraţie de arte şi meserii organizată vreodată în oraş, sunt aşteptaţi la Baia Mare sute de invitaţi cu culoare şi tradiţie, de la designeri de produs, de modă, ilustratori, arhitecţi, artişti 3D sau programatori, până la meşteşugarii tradiţionali - cizmari, ceasornicari, tâmplari, croitori, şelari sau ceaprazari. De la an la an mai vizionară în formularea politicilor culturale şi în strategiile de implementare a acestora, Baia Mare îşi redescoperă şi îşi afirmă potenţialul şi moştenirea culturală, reinventându-se ca un oraş deschis, gazdă bună pentru industrii creative şi teren atractiv pentru artişti sau pentru operatorii culturali români şi europeni.
CARNAVALUL MUZICAL FAMILIA PERKALABA
Excentrici ai soundurilor contemporane, favoriţi ai festivalurilor europene şi staruri în Estul inspirat, Orchestra Familia Perkalaba este un adevărat carnaval muzical strunit în cele mai fine linii electro actuale. Muzică balcanică în viziuni contemporane, o incredibilă explozie de energie, produsă de nouă artişti care şi-au anunţat intenţiile şi stilul când au decis să-şi împrumute numele de la un orăşel ucrainian care găzduia prin anii ‘80 un cunoscut ospiciu. Faimos mai ales pentru pacienţii săi, majoritatea oponenţi ai regimului comunist, spitalul trata diverse generaţii de rebeli, de la dizidenţi politici, până la poeţi, pictori şi alte tipuri de artişti, cu toţii militanţi hiperactivi dornici să trăiască eliberaţi de regulile vremii. Tocmai de aceea, spun membrii orchestrei, muzica lor poartă un mesaj pozitiv, lipsit de griji şi bariere, e imprevizibilă şi plină de energie. Muzicienii îşi testează imaginaţia într-un experiment acustic inedit, apropiindu-se de temele tradiţionale, pentru a le explora în cele mai pure sunete ale vibului contemporan european.
Familia Perkalaba este un fascinant periplu prin diverse stiluri muzicale actuale, de la ska-hutsul – genul pe care l-au inventat şi pe care-l consideră definitoriu, până la la punk, powerpop, ethno sau rock: trompetele sparg norii, persiflând ritmul arţăgos de trombon, o aventură acustică îndulcită în armonii de acordeon, care-şi recapătă puterea în riffuri ascuţite de chitară, ţâşnite de sub răpăieli bubuitoare de percuţii.
Un adevărat performer carismatic, Sha Man, vocalul trupei, schimbă măşti şi costume, purtându-şi audienţa într-o călătorie ghidată de acutele îndrăzneţe ale chitaristului Viktor Jr. Nowozhylow, o aventură doar aparent temperată de basistul Danylo Dobrovolskyi, care găseşte noi orizonturi, alunecând pe roaller-coaster-ul tobelor lui Berezen. Dacă rămâne loc pentru şi mai multă energie, aceasta depăşeşte imaginaţia atunci când în scenă urcă Djadja Vita Stepanjuk cu trombonul sau când Vova Shchobak îşi încearcă, fie şi doar în glumă, trompeta.
Familia Perkalaba este proiectul bizar care a schimbat harta muzicală a Ucrainei şi nu e de mirare că faima acestei orchestre a căpătat proporţii continentale – spune critica, încercând să definească cum se cuvine o trupă cu 17 ani de istorie, răstimp în care s-au adunat în palmares şapte albume înregistrate pentru gramofon. Purtându-şi prin lume mesajul vizionar şi rebel, trupa ucrainiană, venită din Ivano Frankisk, oraş aflat în Carpaţi, la graniţa cu România, şi înfrăţit cu Baia Mare, va concerta la Street Delivery sâmbătă, în cea de-a doua zi de festival, începând de la ora 20.00.
Despre Street Delivery
Street Delivery, un proiect iniţiat în 2006 de Liga Română a Arhitecţilor şi Fundaţia Cărtureşti, este un eveniment urban, organizat anual în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cuj-Napoca şi Baia Mare. De-a lungul timpului, şi-au căpătat identitate proprie două evenimente organizate sub această umbrelă, « Gara De Nord - Train Delivery » şi « Rahova Delivery ». În următorii ani, în acest circuit va fi cooptat şi cartierul Ferentari din Bucureşti, dar şi o serie de alte oraşe, de la Constanţa, Alexandria, Făgăraş şi Sinaia, până la Capitala Republicii Moldova, Chişinău
STREET DELIVERY LA BAIA MARE
Baia Mare renunţă la gaze de eşapament şi stres, pentru a reda străzile şi caldarâmul stăpânilor lor de mai demult, micii comercianţi cu tarabele pline de minuni îmbietoare, sau vizionarii, care-şi pun la mezat marile iluzii. Spaţiul public trebuie redat, măcar pentru câteva zile, comunităţii, trotuarele vor înceta să fie parcări auto improvizate, lăsând locul meşteriţelor de la Săpânţa, care sunt pregătite să ţeasă ii şi scoarţe chiar în Centrul Istoric.
Li se alătură olari faimoşi în nordul ţării, care ştiu să rotească lutul gălbior, sau meşteri care croiesc viori din pântecele rotofei al lemnului. Recuceresc străzile cizmarii, ceasornicarii, meşterii care ascut cuţite şi cei care fac şindrilă. Adunând maeştrii satelor, meşteşugarii îndrăgostiţi de munca mâinilor lor, dar şi tinerii vizionari, aflaţi în prima linie a industriilor creative, Street Delivery se va desfăşura la Baia Mare într-un decor special, asigurat voluntar de arhitecţi şi firme de design locale.
În zona de performance se vor aduna actorii, diverse companii de teatru independent invitate, alături de muzicieni, care vor susţine ateliere tematice, de la actorie, până la de percuţie şi dans. În zona de joc vor fi demonstraţii de Tai Chi, Hackaton, zumba sau gaming, iar în zona de lounge, călătorul îşi poate trage sufletul în tihnă, căutând apă şi vorbe line după atâta vacarm. Mai ales că urmează zona comercială, cu farmecul ei pestriţ, şi, mai apoi, zona de prezentare a antreprenorilor şi a ONG-urilor, un spaţiu generos dedicat nenumăraţilor activişti non-profit prin efortul cărora s-au schimbat atât de multe în ultimii ani în Baia Mare.
Baia Mare, un orăşel cu puţin peste 135.000 de locuitori, a demonstrat în ultimii ani o incredibilă capacitate de regenerare prin cultură, schimbându-şi sumbrul titlu de cel mai poluat oraş al Europei în renumele de cel mai dinamic oraş din nord vestul ţării, reşedinţă pentru cele mai importante ONG-uri ecologice şi unul dintre cei mai importanţi aspiranţi la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Proiectele culturale organizate la Baia Mare pot aspira la dimensiuni regionale, având în vedere poziţionarea geografică, un loc privilegiat care este el însuşi o clară mărturie a modului în care o comunitate poate asimila conceptul de diversitate culturală. Un avantaj important pentru echipa care îşi propunea, în caietul de candidatură formulat pentru misiunea din 2021, să elaboreze strategii pentru reconectarea nordului ţării la circuitul economic şi cultural, atât naţional cât şi european, prin dezvoltarea unui hub regional funcţional, dedicat industriilor creative. Aceasta va fi, probabil, una dintre principalele teme de anul acesta în zona de prezentare a ONG-urilor locale, una dintre cele şase zone tematice la această primă ediţie Street Delivery.
RESTAURANTUL AMINTIRILOR
Timpul, un infinit domeniu de cercetare în artele conceptuale, poate fi întors către trecut, aşa cum făcea cândva Proust, cu faimoasele sale madlene, prăjuturele care aduceau înapoi copilăria, cu tot cu aromele ei de fericire.
V-aţi imaginat vreodată un restaurant în care chelnerii să fie interesaţi de amintirile care vă leagă de felul de mâncare comandat, pentru ca mai apoi să recreeze acest crâmpei dintr-un trecut ideal, o adevărată operă de artă hibridă mutidisciplinară, în care arta gastronomică este îmbogăţită cu videoproiecţii, elemente de actorie, fragmente de performance şi, nu în ultimul rând, încununată de vedeta ultimilor ani în arta conceptuală, şi anume cuvântul?
La Baia Mare va fi creată o adevărată maşină a timpului şi, la finalul acestei cercetări, va fi prezentată cea din urmă versiune a amintirilor tuturor. Cu prilejul primei ediţii Street Delivery Baia Mare, oraşul a fost vizitat de Pierre Rubio, mentor şi curator al Asociaţiei A-PASS, instituţie care gestionează, la Bruxelles, proiecte post-masterale şi post-doctorale şi programe de cercetare în domeniul artistic. Cu acest prilej a fost începută această temă de cercetare, care va fi finalizată în luna septembrie.
Acest proiect va fi dezvoltat în colaborare cu Mana Constantinescu, designer alimentar, şi Rareş Crăiuţ, membru al echipei de scriere şi implementare a proiectului Baia Mare Capitală Culturală Europeană 2021. Fost preşedinte al Fundaţiei Ion Raţiu, Rareş Crăiuţ a făcut parte din echipa de coordonare care a câştigat titlul de Capitală Culturală Europeană pentru oraşul Sibiu în 2007. În prezent, Rareş Crăiuţ este preşedinte al ECYC, Confederaţia Europeană a Cluburilor de Tineret.
"Vorbim cu oamenii. Am fost prin pieţele din Baia Mare, pe străzi, la cantinele sociale, iar mai apoi, aceste interviuri se vor transforma în feluri de mâncare, care vor fi prezentate mutimedia, cu proiecţii, cu versuri, cu sunete. Proiectul se va numi What Are You Made Of... iar noi suntem făcuţi din concentrarea de a spune aceste cuvinte, din privirea unui trecător, din zâmbete, din amintirile pe care le avem", spune Pierre Rubio, curator A-PASS.
Citeşte şi: Festivalul Sănătăţii şi Frumuseţii din natură - Lavender Fest: Ateliere de wellness, muzică, vin, târguri - FOTO
Citeşte şi: A murit cel mai simpatic extraterestru. Păpuşa care-l întruchipa pe Alf nu era o animaţie, ci era „locuită” de un actor în carne şi oase - VIDEO
Citeşte şi: Cea mai urâtă culoare din lume va fi imprimată pe pachetele de ţigări. Motivul acestei decizii - Go4IT FOTO
Citeşte şi: INTERVIU în exclusivitate cu Beth Hart: Mi-ar plăcea să cânt cu artişti care au măreţia lui Tom Waits sau Leonard Cohen. Lui Cohen i-aş spăla picioarele şi aş fi fericită că pot să fac asta pentru el!- VIDEO
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe