STUDIU Câinii au apărut din două populaţii de lupi

  • Povestea despre modul în care lupii cenuşii au devenit câinii de companie de astăzi a primit o nouă întorsătură, cercetările sugerând că tovarăşii noştri blănoşi au apărut nu doar dintr-o populaţie de strămoşi sălbatici, ci din două.
  • Din punct de vedere genetic, câinii sunt cei mai asemănători cu vechii lupi siberieni, dar nu sunt strămoşi direcţi şi rămân o mulţime de întrebări.
Urmărește
3673 afișări
Imaginea articolului STUDIU Câinii au apărut din două populaţii de lupi

STUDIU Câinii au apărut din două populaţii de lupi

Câinii au fost primele animale domesticite de către oameni, un eveniment despre care se crede că a avut loc undeva între 15.000 şi 30.000 de ani în urmă.
 
„Majoritatea celorlalte animale au fost domesticite după apariţia agriculturii", a declarat Dr. Anders Bergström, primul autor al cercetării de la Institutul Francis Crick. „Cred că este un lucru foarte fascinant faptul că oamenii din epoca glaciară ar fi plecat şi ar fi format această relaţie cu acest prădător feroce".
 
Dar modul în care s-a produs acest proces rămâne neclar. „Nu ştim unde s-a întâmplat, care a fost grupul uman care a făcut acest lucru, dacă s-a întâmplat o singură dată sau de mai multe ori şi aşa mai departe", a spus Bergström. „Aşa că rămâne unul dintre marile mistere din preistoria umană".

Ce spun studiile

Cel mai recent studiu nu este primul care investighează această enigmă. Printre lucrările anterioare, un studiu recent a sugerat că lupii au fost domesticiţi independent în Asia şi Europa, dar numai primii au contribuit la strămoşii câinilor moderni, potrivit The Guardian.
 
„O constatare cheie a studiului nostru, în schimb, este aceea că câinii au o ascendenţă dublă", a declarat Bergström.
 
Scriind în revista Nature, Bergström şi colegii săi relatează cum au analizat 72 de genomuri de lupi antici care au trăit în Europa, Siberia şi America de Nord până acum 100.000 de ani, dintre care 66 au fost secvenţiate pentru prima dată. Echipa a comparat aceste genomuri cu cele ale câinilor din trecut şi din zilele noastre.
 
Rezultatele arată că, în general, câinii sunt cei mai asemănători din punct de vedere genetic cu lupii antici siberieni, deşi aceştia nu sunt strămoşi direcţi.
 
Aceasta sugerează, în esenţă, că animalele ar fi suferit domesticirea undeva în Asia", a declarat Bergström, deşi a precizat că nu este posibil să se identifice cu precizie locaţia.
 
Dar, în timp ce strămoşii unor câini timpurii, cum ar fi cei din Siberia, America, Asia de Est şi Europa de Nord-Est, păreau să îşi aibă rădăcinile doar în lupii din Asia, s-a constatat că alţii, în special cei din Africa şi Orientul Mijlociu şi, într-o măsură mai mică, din Europa, au o contribuţie genetică suplimentară din partea unei populaţii de lupi gri din vest.
 
Cea mai mare cantitate din această a doua sursă de strămoşi se găseşte la un câine străvechi, vechi de 7.000 de ani, din Israel", a declarat Bergström.
 
Mai mult, a mai spus el, contribuţiile din această populaţie vestică de lupi se regăsesc în toţi câinii moderni de astăzi, deşi este mai mare la cei din Orientul Mijlociu şi Africa, cum ar fi rasa Basenji.
 
„Încă nu putem spune dacă au existat două evenimente de domesticire independente, urmate de fuziunea celor două populaţii, sau dacă a existat un singur proces de domesticire, urmat de amestecul de lupi sălbatici", a spus Bergström, adăugând că mai sunt multe de făcut pentru a stabili cu exactitate originile geografice ale tovarăşilor noştri canini. „Cercetările continuă pentru a stabili cu exactitate de unde provin câinii", a spus el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici