STUDIU Coarnele rinocerilor au devenit mai scurte în ultimul secol. Care este explicaţia

  • Cercetătorii au constatat că, în ultimul secol, coarnele rinocerilor au devenit mai scurte, adăugând că această evoluţie ar putea fi rezultatul faptului că vânătorii şi braconierii au vizat animale mai mari.
  • Coarnele de rinocer au fost foarte căutate de vânători de-a lungul secolelor, în timp ce braconierii moderni le vând pentru a fi folosite în medicina tradiţională din China şi Vietnam.
Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului STUDIU Coarnele rinocerilor au devenit mai scurte în ultimul secol. Care este explicaţia

STUDIU Coarnele rinocerilor au devenit mai scurte în ultimul secol

În cazul rinocerilor, oamenii şi-au dorit întotdeauna cel mai mare corn", a declarat Oscar Wilson, doctorand şi primul autor al cercetării de la Universitatea din Helsinki, adăugând că, în mod normal, coarnele mai mari vor aduce un preţ mai mare braconierilor moderni.
 
Wilson şi colegii săi spun că un studiu al imaginilor de arhivă ale animalelor sugerează că dimensiunea cornului unui rinocer, în raport cu lungimea corpului, a scăzut în timp.
 
O tendinţă similară a fost înregistrată în cazul unor creaturi precum elefanţii şi oile sălbatice, potrivit The Guardian.
 
„Selecţia preferenţială de vânătoare pentru indivizii cu coarne sau colţi mai mari a avut ca rezultat faptul că indivizii cu trăsături mai mici au supravieţuit şi s-au reprodus mai mult, transmiţând aceste trăsături generaţiilor viitoare, ceea ce a dus la o schimbare evolutivă", scriu cercetătorii în revista People and Nature.
 
Aceştia şi-au făcut descoperirea examinând opere de artă şi fotografii ale rinocerilor deţinute de Rhino Resource Center (RRC) din Utrecht. Unele dintre operele de artă datează din secolul al XV-lea.
 
Echipa s-a concentrat asupra a 80 de fotografii cu rinoceri care prezintă creaturile în poziţie laterală. Apoi au calculat lungimea cornului în raport cu cea a corpului animalului, înainte de a face o medie a acestor valori şi de a calcula diferenţa faţă de raportul observat pentru fiecare imagine în parte. Ca urmare, echipa a putut explora dacă dimensiunea relativă a coarnelor de rinocer a devenit mai mare sau mai mică de-a lungul timpului în raport cu mediul.
 
Rezultatele arată că, în raport cu lungimea corpului, rinocerii albi şi negri aveau cele mai lungi coarne, în timp ce rinocerii de Sumatra aveau cele mai scurte. Cu toate acestea, pentru toate cele cinci specii de rinoceri, lungimea relativă a cornului a scăzut de-a lungul timpului.
 
În timp ce 65 dintre rinocerii fotografiaţi se aflau în captivitate, Wilson a remarcat că majoritatea au venit fie direct din sălbăticie, fie s-au născut din rinoceri care au trăit anterior în sălbăticie. Acest lucru, a spus el, sugerează că scăderea lungimii cornului reflectă probabil presiunile de selecţie cu care se confruntă animalele în habitatul lor natural, deşi cercetătorii efectuează acum lucrări suplimentare cu populaţii sălbatice pentru a explora dacă se observă aceeaşi tendinţă.
 
Deşi impactul micşorării nu este cunoscut, Wilson a spus că ar putea fi dăunător. „Rinocerii îşi folosesc coarnele, aşa că pierderea lor [probabil că] nu va fi bună pentru ei", a spus el.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici