- Home
- Life-Inedit
- (01.11.2022, 08:31)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Coarnele rinocerilor au devenit mai scurte în ultimul secol. Care este explicaţia
- Cercetătorii au constatat că, în ultimul secol, coarnele rinocerilor au devenit mai scurte, adăugând că această evoluţie ar putea fi rezultatul faptului că vânătorii şi braconierii au vizat animale mai mari.
- Coarnele de rinocer au fost foarte căutate de vânători de-a lungul secolelor, în timp ce braconierii moderni le vând pentru a fi folosite în medicina tradiţională din China şi Vietnam.
Urmărește
352 afișări
STUDIU Coarnele rinocerilor au devenit mai scurte în ultimul secol
„În cazul rinocerilor, oamenii şi-au dorit întotdeauna cel mai mare corn", a declarat Oscar Wilson, doctorand şi primul autor al cercetării de la Universitatea din Helsinki, adăugând că, în mod normal, coarnele mai mari vor aduce un preţ mai mare braconierilor moderni.
Wilson şi colegii săi spun că un studiu al imaginilor de arhivă ale animalelor sugerează că dimensiunea cornului unui rinocer, în raport cu lungimea corpului, a scăzut în timp.
O tendinţă similară a fost înregistrată în cazul unor creaturi precum elefanţii şi oile sălbatice, potrivit The Guardian.
„Selecţia preferenţială de vânătoare pentru indivizii cu coarne sau colţi mai mari a avut ca rezultat faptul că indivizii cu trăsături mai mici au supravieţuit şi s-au reprodus mai mult, transmiţând aceste trăsături generaţiilor viitoare, ceea ce a dus la o schimbare evolutivă", scriu cercetătorii în revista People and Nature.
Aceştia şi-au făcut descoperirea examinând opere de artă şi fotografii ale rinocerilor deţinute de Rhino Resource Center (RRC) din Utrecht. Unele dintre operele de artă datează din secolul al XV-lea.
Echipa s-a concentrat asupra a 80 de fotografii cu rinoceri care prezintă creaturile în poziţie laterală. Apoi au calculat lungimea cornului în raport cu cea a corpului animalului, înainte de a face o medie a acestor valori şi de a calcula diferenţa faţă de raportul observat pentru fiecare imagine în parte. Ca urmare, echipa a putut explora dacă dimensiunea relativă a coarnelor de rinocer a devenit mai mare sau mai mică de-a lungul timpului în raport cu mediul.
Rezultatele arată că, în raport cu lungimea corpului, rinocerii albi şi negri aveau cele mai lungi coarne, în timp ce rinocerii de Sumatra aveau cele mai scurte. Cu toate acestea, pentru toate cele cinci specii de rinoceri, lungimea relativă a cornului a scăzut de-a lungul timpului.
În timp ce 65 dintre rinocerii fotografiaţi se aflau în captivitate, Wilson a remarcat că majoritatea au venit fie direct din sălbăticie, fie s-au născut din rinoceri care au trăit anterior în sălbăticie. Acest lucru, a spus el, sugerează că scăderea lungimii cornului reflectă probabil presiunile de selecţie cu care se confruntă animalele în habitatul lor natural, deşi cercetătorii efectuează acum lucrări suplimentare cu populaţii sălbatice pentru a explora dacă se observă aceeaşi tendinţă.
Deşi impactul micşorării nu este cunoscut, Wilson a spus că ar putea fi dăunător. „Rinocerii îşi folosesc coarnele, aşa că pierderea lor [probabil că] nu va fi bună pentru ei", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36