Studiu: Cum au supravieţuit crocodilii tragediei care a dus la dispariţia dinozaurilor

  • Crocodilii sunt în prezent cele mai mari reptile de pe Terra
  • Cu o vechime de 200 de milioane de ani, pe pământ mai există doar 25 de specii de crocodili
  • Crocodilii au cea mai puternică muşcătură din câte există în prezent
Urmărește
616 afișări
Imaginea articolului Studiu: Cum au supravieţuit crocodilii tragediei care a dus la dispariţia dinozaurilor

Studiu: Cum au supravieţuit crocodilii tragediei care a dus la dispariţia dinozaurilor

Pe vremea dinozaurilor, pământul era cu totul diferit. La fel şi animalele care au supravieţuit loviturii de asteroid în urma căreia au pierit dinozaurii. Un nou studiu arată de ce au avut nevoie cel mai longevive animale de pe planetă pentru a trăi.

Un studiu recent al Universităţii din Bristol ne explică de ce crocodilii din ziua de azi sunt aproape identici cu cei de acum 200 de milioane de ani.

Doctorul Max Stockdale a folosit un algoritm pentru a măsura rata de evoluţie a reptilelor uriaşe. Aceasta este foarte scăzută însă accelerează atunci când clima începe să se schimbe. Practic, odată cu încălzirea globală, corpul li se măreşte.

Se pare că crocodilii au supravieţuit impactului cu meteoritul de pe vremea dinozaurilor datorită diversităţii numărului de specii.

Descoperirile studiului arată că diversitatea limitată a crocodililor şi lipsa lor aparentă de evoluţie este rezultatul unei rate evolutive lente. Se pare că crocodilii au ajuns la un plan corporal care a fost suficient de eficient şi de versatil încât să nu aibă nevoie să-l schimbe pentru a supravieţui.

Această versatilitate ar putea fi o explicaţie pentru care crocodilii au supravieţuit impactului meteorilor la sfârşitul perioadei Cretacice, în care dinozaurii au pierit.

Clima mult mai caldă favoriza dezvoltarea corpului uriaş şi înmulţirea lor. Crocodilii nu îşi pot controla temperatura corpului, de aceea au nevoie de un mediu cald, pentru a atrage căldura de la soare. Însă capacitatea de adaptare a crocodilului este fără egal.

De când omul a devenit dominant pe Pământ nicio specie de crocodil nu a dispărut. Chiar şi cu vânătoarea intensă. Crocodilii învaţă rapid şi îşi ajustează obiceiurile astfel încât să evite situaţiile periculoase. Oamenii trebuie chiar să schimbe modul în care capturează un crocodil pentru cercetări pentru că devine extrem de dificil să îi păcăleşti de două ori în acelaşi mod.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici