- Home
- Life-Inedit
- ONTARIO, (30.12.2013, 21:52)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Cuplurile cu vechime pot identifica mai uşor vocea partenerului într-o cameră aglomerată
Cuplurile care sunt împreună de peste 18 ani identifică mai uşor vocea partenerului într-o camera aglomerată, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii americani.
Urmărește
75 afișări
STUDIU: Cuplurile cu vechime pot identifica mai uşor vocea partenerului într-o cameră aglomerată (Imagine: Shutterstock)
Totodată, aceştia sunt capabili să ignore vocea partenerului de viaţă mult mai uşor, dacă nu sunt interesaţi de ceea ce spune sau dacă în jur se află oameni pe care vor să-i asculte.
Cercetătorii de la Queen's University din Ontario, Canada, au descoperit noi dovezi despre "efectul de cocktail", după ce au testat 23 de cupluri, cu vârste cuprinse între 44 şi 79 de ani, care sunt căsătorite de 18 ani sau mai mult, informează dailymail.co.uk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ministrul Educaţiei: ne confruntăm cu un demers bizar, izolaţionist, cu elemente de pseudoreligie
-
MAI susţine că „România este una dintre cele mai sigure ţări din lume”
-
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online
Participanţilor la studiu li s-a cerut să asculte trei voci care vorbeau în acelaşi timp. În unele teste, una dintre voci era a partenerului, iar în alte cazuri, toate vocile erau străine.
În fiecare situaţie, participanţilor li s-a cerut să se concentreze pe o anumită voce şi să reţină câteva informaţii.
Acest fenomen este numit după o petrecere cocktail, pentru că poate explica cum membrii cuplurilor se pot găsi unul pe altul la evenimente sociale, atunci când aleg să facă acest lucru, dar pot fi complet orbi, atunci când atenţia lor este în altă parte.
Studiul a arătat că de câte ori era prezentată vocea partenerului era mai uşor pentru celălalt să preia informaţiile corecte, potrivit NBC News. Astfel, participanţii erau capabili să ignore celelalte voci şi să se concentreze pe partenerii lor pentru a obţine rezultate mai bune.
Totodată, când partenerii nu ofereau informaţiile cheie, cei care ascultau vocile puteau să-i ignore mai uşor şi să se concentreze pe celelalte voci.
Chiar şi cuplurile în vârstă, al căror auz s-a deteriorat din cauza anilor, au fost vigilente şi foarte receptive, când a venit vorba de partenerul lor de viaţă.
Ingrid Johnsrude, cercetătorul principal al studiului, a spus că acest lucru se întâmplă, pentru că partenerii sunt foarte familiari cu vocile lor, de aceea le este foarte uşor să le separe de zgomotul din jurul lor.
Dacă soţul sau soţia consideră că informaţia este importantă, acest lucru le va permite să fie foarte atenţi şi să recunoască vocile, şi, dacă nu sunt importante, le pot ignora cu usurinţă în favoarea altor sunete care contează pentru ei.
Acesta a dat şi un exemplu. "Eşti la o petrecere şi încerci să asculţi un străin care vorbeşte cu tine, un străin foarte interesant, şi, în acelaşi timp, partenerul tău trăncăneşte. Acest lucru sugerează că poţi ignora ce spune partenerul tău şi să te concentrezi pe ceea ce spune acel străin interesant".
Un alt studiu, care este încă în lucru, la care participă cupluri care au petrecut mai puţin de cinci ani împreună, arată că acestea au mai multe şanse să greşească şi chiar să confunde vocile unor străini cu cele ale partenerilor.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:32
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 16:08
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online