- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (04.04.2019, 14:23)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu desfăşurat în 195 de ţări: Dietele alimentare proaste sunt responsabile de 20% dintre decese la nivel mondial/ Statistica depăşeşte mortalitatea produsă de fumat
Dietele alimentare proaste sunt responsabile de 20% dintre decese la nivel mondial, mai mult decât cele provocate de fumat şi de hipertensiunea arterială, potrivit rezultatelor unui studiu desfăşurat în 195 de ţări, inclusiv România, timp de 27 de ani, informează cbs.com.
Urmărește
1347 afișări
Dietele alimentare proaste sunt responsabile de 20% dintre decese la nivel mondial
„Obiceiurile alimentare proaste - respectiv consumarea unei mari cantităţi de alimente nesănătoase, precum carnea roşie, cea procesată, băuturile acidulate cu zahăr şi a unei cantităţi reduse de produse sănătoase, precum fructe, legume, nuci, cereale integrale şi seminţe - provoacă mai multe decese la nivel mondial decât ceilalţi factori la un loc", a declarat autorul acestui studiu, medicul Ashkan Afshin, profesor la Universitatea din Washington, pentru CBS News.
Studiul, finanţat de Bill & Melinda Gates Foundation şi publicat în prestigioasa revistă medicală The Lancet, a urmărit tendinţele de consum privind 15 tipuri de diete, în perioada 1990 - 2017, în 195 de ţări. Printre aceste diete alimentare s-au numărat cele cu cantităţi reduse de fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci şi seminţe, lapte, fibre, calciu, acizi graşi omega 3 din fructe de mare, grăsimi polinesaturate şi cele cu cantităţi ridicate de carne roşie, carne procesată, băuturi acidulate cu mult zahăr, acizi graşi trans (din grăsimi vegetale) şi sare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Ion Cristoiu: Politicienii noştri sînt în viaţa ţării ceea ce sînt instalatorii în baie
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează onomastica
-
Războiul intră într-un nou an. Ucraina pierde teren în faţa Rusiei, dar Zelenski promite rezistenţă totală în 2025
Rezultatele monitorizării au arătat că, în 2017, 11 milioane de persoane au murit din cauza unei diete alimentare nesănătoase. Aproximativ 10 milioane de persoane au murit din cauza unei maladii cardiace, 913.000, de un cancer asociat obezităţii şi 339.000, de diabet de tipul 2.
Care diete au provocat jumătate dintre decese
Dietele bogate în sare şi cu un conţinut scăzut de cereale integrale şi de fructe au provocat jumătate dintre aceste decese.
Dintre cele 195 de ţări analizate, Israel a raportat cea mai mică rată a mortalităţii provocate de o dietă alimentară proastă, iar Uzbekistan, cea mai mare.
Totodată, cercetătorii au descoperit că cele mai multe decese au fost provocate de dietele cu o cantitate insuficientă de alimente sănătoase, mai degrabă decât un consum excesiv de alimente nesănătoase.
De exemplu, un consum insuficient de cereale integrale a fost factorul de risc de deces cel mai mare în mai multe ţări, printre care SUA.
Un consum ridicat de sare a fost cel mai mare factor de risc de deces în multe ţări asiatice, un consum redus de fructe este considerat cea mai mare problemă în Africa subsahariană, iar, în Mexic, principalul factor de risc a fost consumul prea mic de nuci şi cereale. Printre ceilalţi factori de risc importanţi se numără consumul excesiv de carne roşie, carne procesată, grăsimi trans şi băuturi dulci.
Tracy Parker, specialist dietetician la British Heart Foundation, spune că regulile generale pentru un stil de viaţă sănătos impun un consum mare de fructe, legume, leguminoase, peşte şi cereale integrale. De asemenea, trebuie redus consumul de alimente bogate în sare, zahăr, grăsimi saturate şi de calorii, lucru care va duce la scăderea riscului de obezitate, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială şi diabet de tipul 2, toate cunoscute ca factor de risc pentru maladii cardiace şi ale sistemului circulator.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk stârnește speculații după ce și-a schimbat numele în Kekius Maximus pe X
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Yakuza, temuta mafie japoneză, trece printr-o „criză de personal”/ „Gruparea criminală a devenit acum o corporaţie”, caracterizează un istoric atmosfera din interiorul clanului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. Marcel Ciolacu a postat un filmuleț în care arată că și-a făcut tatuaj pe mâna stângă cu mesajul „Nu se mărește TVA-ul”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:16
-
astăzi, 13:07