Studiu: Gheparzii îşi modifică obiceiurile de vânătoare în zilele călduroase crescând probabilitatea unor ”întâlniri neprietenoase” cu alte feline mari

  • Gheparzii îşi schimbă comportamentul de vânătoare în funcţie de temperatură, trecând la activitatea nocturnă în zilele toride, ceea ce creşte riscul de conflicte cu alţi mari prădători, cum ar fi lei şi leoparzi.
  • Aceste schimbări pot afecta negativ supravieţuriea gheparzilor, care sunt deja în pericol din cauza fragmentării habitatului şi a conflictelor cu oamenii.
Urmărește
921 afișări
Imaginea articolului Studiu: Gheparzii îşi modifică obiceiurile de vânătoare în zilele călduroase crescând probabilitatea unor ”întâlniri neprietenoase” cu alte feline mari

Un nou studiu arată că gheparzii, cunoscuţi drept vânători diurni, îşi schimbă obiceiurile de vânătoare în zilele cu temperaturi ridicate, preferând zorii zilei sau amurgul, crescând astfel şansele unor ”întâlniri neprietenoase” cu alte feline mari, precum lei sau leoparzi. Aceste schimbări de comportament pot avea un impact negativ asupra supravieţuirii gheparzilor, care sunt deja în pericol de dispariţie, relatează CBS News.

Cercetătorii au descoperit că, în zilele cele mai călduroase, când temperatura maximă este în jurul a 45 de grade Celsius, gheparzii devin mai activi pe timp de noapte, ceea ce duce la o creştere de 16% a orei de vânătoare comună cu ceilalţi prădători mai mari. Aceste schimbări pot duce la mai multe ”întâlniri neprietenoase” şi la o reducere a hranei disponibile pentru gheparzi.

”De regulă, leii şi leoparzii îşi ucid prada ei înşişi, dar dacă întâlnesc captura unui ghepard, vor încerca să o ia”, a spus dr. Bettina Wachter, biolog comportamental care conduce Proiectul de cercetare Ghepard la Institutul Leibniz pentru Zoo şi Faună Sălbatică. ”Gheparzii nu se vor lupta cu felidele mai mari, vor pleca”, a adăugat ea.

Gheparzii sunt deja presaţi de fragmentarea habitatului şi conflictul cu oamenii, iar aceste schimbări de comportament pot accentua problemele cu care se confruntă aceste animale într-o lume în continuă încălzire. Cu aproximativ 7000 de exemplare rămase în sălbăticie, gheparzii sunt consideraţi cea mai ameninţată specie de felide mari din Africa. Cu toate că aceşti prădători sunt capabili să atingă viteze de peste 100 km/h în doar câteva secunde, principala ameninţare pentru ei rămâne conflictul cu oamenii, care îi văd ca o ameninţare pentru animalele lor domestice.

Cu excepţia cazului în care sunt bolnavi sau răniţi, gheparzii preferă în general să vâneze speciile sălbatice şi să evite  animalele domestice, potrivit Fondului de conservare a ghepardului, dedicat salvării acestui animal în sălbăticie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici