STUDIU: Girafele au fost înţelese greşit. Aceste specii sunt la fel de complexe ca elefanţii

  • Girafele sunt printre cele mai iubite şi mai recunoscute animale, datorită staturii lor, a gâtului şi picioarelor lungi.
  • Cu toate acestea, în ciuda staturii lor înalte, girafele şi-au păstrat comportamentul social surprinzător de complicat.
Urmărește
1515 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Girafele au fost înţelese greşit. Aceste specii sunt la fel de complexe ca elefanţii

STUDIU: Girafele au fost înţelese greşit. Aceste specii sunt la fel de complexe ca elefanţii

Odată percepute ca fiind creaturi umile care se concentrează exclusiv pe hrănirea corpurilor lor grandioase, o carte din 1991 a descris girafa ca fiind „distanţată social, fără a forma legături durabile cu semenii săi”.

Dar noile cercetări de la Universitatea din Bristol, publicate marţi în revista Mammal Review, sugerează că girafele au fost înţelese greşit şi sunt de fapt o specie extrem de complexă şi ”sociabilă”, potrivit CNN.

„Cel mai surprinzător lucru pentru mine este că a fost nevoie până în 2021 să recunosc că girafele au un sistem social complex. Ştim de zeci de ani despre alte specii de mamifere complexe din punct de vedere social, cum ar fi elefanţii, primatele şi cetaceele, dar este ciudat cum o specie atât de carismatică şi populară precum girafa să fie atât de puţin studiată până acum", a spus Zoe Muller, autor al studiului şi biolog la Şcoala de Ştiinţe Biologice a Universităţii din Bristol.

Studiul a constatat că femelele girafe menţin relaţii pe termen lung cu alte femele şi cu descendenţii lor. Se formează legături strânse între femele şi puii lor, care sunt uneori îngrijiţi de alte femele într-un fel de creşă. Girafele suferă atunci când un pui din grup moare, chiar dacă nu este al lor.
 
O mai bună înţelegere a comportamentului girafei poate ajuta la protejarea acesteia. Numărul de girafe a scăzut cu 40% din 1985, potrivit studiului, specia fiind pusă pe lista cu animale vulnerabil de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.
 
De asemenea, cercetătorii au descoperit că „bunicile girafelor joacă probabil un rol important în supravieţuirea membrilor grupului înrudit. Bunicile sunt probabil depozite de cunoştinţe pentru grup, dar joacă, de asemenea, un rol important în îngrijirea puilor şi în creşterea girafelor tinere”, a spus Muller.
 
Există încă mulţi oameni de ştiinţă care nu ştiu foarte multe lucruri despre girafe. De exemplu, nu este clar cum comunică girafele, dacă girafele masculine trăiesc dincolo de anii de reproducere şi ce beneficii le aduce viaţa în grup.
 
Sper că acest studiu trasează o direcţie, iar de acum, girafele vor fi considerate mamifere inteligente, care trăiesc în grup, care au evoluat societăţi extrem de reuşite şi complexe, care le-au facilitat supravieţuirea în ecosisteme dure, pline de prădători", a spus Mulle.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici