- Home
- Life-Inedit
- (14.11.2023, 14:41)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Inteligenţa Artificială creează feţe mai realiste decât cele umane
- Un studiu condus de cercetători de la Australian National University (ANU) arată că feţele albe generate de inteligenţa artificială (AI) sunt percepute ca fiind mai realiste decât feţele umane reale, cu potenţiale implicaţii grave în întărirea prejudecăţilor rasiale online.
- Oamenii de ştiinţă avertizează că această "hiper-realitate" oferită de AI poate conduce la consecinţe serioase, cum ar fi proliferarea dezinformării şi furtul de identitate, şi subliniază nevoia de transparenţă în tehnologia AI pentru a identifica problemele înainte de a deveni o ameninţare majoră.
Urmărește
265 afișări
Sursa foto: pexels.com
Cercetători de la Australian National University (ANU) au condus un studiu care arată că feţele albe generate de inteligenţa artificială (AI) par acum mai adevărate decât feţele umane reale. Conform noilor cercetări, un număr mai mare de oameni au considerat că feţele albe generate de AI erau mai umane decât feţele reale ale oamenilor. Acelaşi lucru nu s-a dovedit adevărat pentru imaginile cu persoane de culoare, relatează EurekAlert
Dr. Amy Dawel, autorul principal al studiului, a explicat că discrepanţa se datorează faptului că algoritmii de AI sunt antrenaţi disproporţionat pe feţele albe. "Dacă feţele albe generate de AI sunt percepute în mod constant ca fiind mai realiste, acest lucru ar putea avea consecinţe serioase pentru persoanele de culoare, prin întărirea prejudecăţilor rasiale online", a avertizat Dr. Dawel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Unul dintre aspectele problematice ale "hiper-realismului" oferit de AI este că oamenii adesea nu îşi dau seama că sunt înşelaţi, au descoperit cercetătorii. Elizabeth Miller, coautoarea studiului şi doctorandă la ANU, a afirmat: "Îngrijorător, cei care au crezut că feţele de AI a fost reale, erau cel mai adesea, paradoxal, cei mai încrezători că judecăţile lor erau corecte."
Oamenii de ştiinţă au reuşit, de asemenea, să descopere de ce feţele generate de AI îi înşală pe oameni. "Se pare că încă există diferenţe fizice între feţele generate de AI şi cele umane, dar oamenii tind să le interpreteze greşit. De exemplu, feţele albe ale AI tind să fie mai proporţionale, iar oamenii fac confuzia aceasta ca pe un semn al umanităţii", a explicat Dr. Dawel.
Cercetătorii avertizează că această tendinţă ar putea avea consecinţe serioase pentru proliferarea dezinformării şi furtului de identitate şi susţin că trebuie luate măsuri. "Tehnologia de AI nu poate fi izolată astfel încât doar companiile de tehnologie să ştie ce se întâmplă în spatele scenei. Este nevoie de o mai mare transparenţă în jurul AI, astfel încât cercetătorii şi societatea civilă să poată identifica problemele înainte să devină o problemă majoră", a afirmat Dr. Dawel.
Savanţii susţin că creşterea gradului de conştientizare publică poate juca, de asemenea, un rol semnificativ în reducerea riscurilor asociate acestei tehnologii. "Având în vedere că oamenii nu mai pot detecta feţele reale de cele generate de AI, societatea are nevoie de instrumente care să poată identifica cu exactitate impostorii de AI", a conchis Dr. Dawel.
Studiul a fost publicat în revista Psychological Science, o publicaţie a Asociaţiei pentru Ştiinţa Psihologică.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36