Studiu: Inteligenţa Artificială creează feţe mai realiste decât cele umane

  • Un studiu condus de cercetători de la Australian National University (ANU) arată că feţele albe generate de inteligenţa artificială (AI) sunt percepute ca fiind mai realiste decât feţele umane reale, cu potenţiale implicaţii grave în întărirea prejudecăţilor rasiale online.
  • Oamenii de ştiinţă avertizează că această "hiper-realitate" oferită de AI poate conduce la consecinţe serioase, cum ar fi proliferarea dezinformării şi furtul de identitate, şi subliniază nevoia de transparenţă în tehnologia AI pentru a identifica problemele înainte de a deveni o ameninţare majoră.
Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului Studiu: Inteligenţa Artificială creează feţe mai realiste decât cele umane

Sursa foto: pexels.com

Cercetători de la Australian National University (ANU) au condus un studiu care arată că feţele albe generate de inteligenţa artificială (AI) par acum mai adevărate decât feţele umane reale. Conform noilor cercetări, un număr mai mare de oameni au considerat că feţele albe generate de AI erau mai umane decât feţele reale ale oamenilor. Acelaşi lucru nu s-a dovedit adevărat pentru imaginile cu persoane de culoare, relatează EurekAlert

Dr. Amy Dawel, autorul principal al studiului, a explicat că discrepanţa se datorează faptului că algoritmii de AI sunt antrenaţi disproporţionat pe feţele albe. "Dacă feţele albe generate de AI sunt percepute în mod constant ca fiind mai realiste, acest lucru ar putea avea consecinţe serioase pentru persoanele de culoare, prin întărirea prejudecăţilor rasiale online", a avertizat Dr. Dawel.

Unul dintre aspectele problematice ale "hiper-realismului" oferit de AI este că oamenii adesea nu îşi dau seama că sunt înşelaţi, au descoperit cercetătorii. Elizabeth Miller, coautoarea studiului şi doctorandă la ANU, a afirmat: "Îngrijorător, cei care au crezut că feţele de AI a fost reale, erau cel mai adesea, paradoxal, cei mai încrezători că judecăţile lor erau corecte."

Oamenii de ştiinţă au reuşit, de asemenea, să descopere de ce feţele generate de AI îi înşală pe oameni. "Se pare că încă există diferenţe fizice între feţele generate de AI şi cele umane, dar oamenii tind să le interpreteze greşit. De exemplu, feţele albe ale AI tind să fie mai proporţionale, iar oamenii fac confuzia aceasta ca pe un semn al umanităţii", a explicat Dr. Dawel.

Cercetătorii avertizează că această tendinţă ar putea avea consecinţe serioase pentru proliferarea dezinformării şi furtului de identitate şi susţin că trebuie luate măsuri. "Tehnologia de AI nu poate fi izolată astfel încât doar companiile de tehnologie să ştie ce se întâmplă în spatele scenei. Este nevoie de o mai mare transparenţă în jurul AI, astfel încât cercetătorii şi societatea civilă să poată identifica problemele înainte să devină o problemă majoră", a afirmat Dr. Dawel.

Savanţii susţin că creşterea gradului de conştientizare publică poate juca, de asemenea, un rol semnificativ în reducerea riscurilor asociate acestei tehnologii. "Având în vedere că oamenii nu mai pot detecta feţele reale de cele generate de AI, societatea are nevoie de instrumente care să poată identifica cu exactitate impostorii de AI", a conchis Dr. Dawel.

Studiul a fost publicat în revista Psychological Science, o publicaţie a Asociaţiei pentru Ştiinţa Psihologică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici