Studiu. Lacrimile sunt un "scut chimic" împotriva agresiunii masculine

Lacrimile umane pot avea un scop important, acela de a ne proteja de agresiune, arată un nou studiu publicat în revista Plos Biology.

Urmărește
663 afișări
Imaginea articolului Studiu. Lacrimile sunt un "scut chimic" împotriva agresiunii masculine

Sursa foto: Pexels.com

Cercetătorii au făcut un experiment în care au strâns lacrimile mai multor femei cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, care vizionau filme triste. Ulterior, au cerut unor bărbaţi să adulmece aceste lacrimi sau o soluţie salină inodoră.

Bărbaţii care au mirosit lacrimile au avut un comportament violent cu 43,7% mai redus decât cei care au mirosit soluţia salină. De asemenea, imagini RMN au arătat că aceştia aveau o activitate mai redusă în reţelele neuronale legate de agresivitate.

Oamenii de ştiinţă cred că această reacţie se datorează compoziţiei particulare a lacrimilor, care conţin substanţe ce pot reduce testosteronul, un hormon asociat cu agresivitatea.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, reacţia se datorează compoziţiei particulare a secreţiilor lacrimale. "Acestea sunt un fel de scut chimic care oferă protecţie împotriva agresiunii, iar acest efect este comun la rozătoare, la oameni şi poate şi la alte mamifere", spune Noam Sobel, neurobiolog la Institutul de Ştiinţe Weizmann din New York şi coautor al studiului.

Studiul sugerează că plânsul ar putea fi o modalitate de a comunica cu ceilalţi şi de a-i face să fie mai puţin agresivi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici