- Home
- Life-Inedit
- (21.10.2022, 08:48)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Lemnul transparent, alternativa durabilă şi ecologică la plastic. Cum se obţine materialul
- Cercetătorii au dezvoltat un tip de lemn transparent despre care susţin că ar putea oferi o alternativă durabilă şi ecologică la plastic.
- Potrivit cercetătorilor, acest material ar putea fi folosit pentru parbrize, ambalaje transparente şi dispozitive biomedicale.
Urmărește
2256 afișări
Sursa foto: Twitter
O echipă de la Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie a Lemnului din Bangalore, India, a creat lemnul transparent prin îndepărtarea ligninei şi înlocuirea acesteia cu epoxi.
Materialul ar putea fi folosit pentru a înlocui sticla şi plasticul în aplicaţii precum parbrizele auto, ambalajele transparente şi dispozitivele biomedicale, potrivit unui studiu care detaliază dezvoltarea, potrivit Independent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
„Lemnul transparent poate înlocui materialele plastice pe bază de petrol, dăunătoare mediului, precum polipropilena, policlorura de vinil (PVC), acrilicul şi polietilena", a declarat Prodyut Dhar, profesor asistent, coautor al studiului.
„Materialele plastice sunt folosite ca substitut pentru sticlă, care este fragilă în mod natural. Cu toate acestea, lemnul transparent este o alternativă chiar mai bună din punct de vedere ecologic, după cum s-a observat în analiza ciclului de viaţă".
Lemnul transparent a fost creat pentru prima dată în 1992 de către omul de ştiinţă german Siegfired Fink şi de atunci a fost prezentat ca o alternativă mai uşoară, mai rezistentă şi mai performantă decât sticla.
Metodele anterioare de îndepărtare a ligninei din lemn au implicat substanţe chimice dure, deşi progresele recente au făcut-o potrivită pentru o producţie scalabilă care să fie "favorabilă din punct de vedere ecologic".
„Lemnul transparent este dezvoltat în principal folosind felii subţiri de lemn şi are o rezistenţă bună ca şi cea a lemnului obişnuit, dar este mai uşor în greutate. Posibilitatea de a-i conferi proprietăţi multiple şi avansate prin încorporarea de materiale specializate îl face un substrat unic pe bază de biobază pentru aplicaţii versatile", a declarat pentru SciDev.net Anish M. Chathoth, cercetător în domeniul lemnului transparent la Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie a Lemnului.
„În ultimul timp, lemnul transparent a fost folosit în construcţii, în stocarea energiei, în aplicaţii electronice flexibile şi în ambalaje... Având în vedere preocupările tot mai mari legate de impactul asupra mediului al materialelor plastice pe bază de petrol, lemnul transparent are un rol în menţinerea sustenabilităţii mediului”.
Un studiu care detaliază materialul, intitulat "Life cycle assessment of transparent wood production using emerging technologies and strategic scale-up framework" (Evaluarea ciclului de viaţă al producţiei de lemn transparent folosind tehnologii emergente şi un cadru strategic de extindere), a fost publicat în revista ştiinţifică Science of the Total Environment.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe