- Home
- Life-Inedit
- (04.04.2023, 11:25)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Lunile unor planete necunoscute care ”rătăcesc” fără stele ar putea susţine viaţa
- Lunile din jurul planetelor care plutesc liber pot păstra suficientă apă lichidă pentru o perioadă suficientă de timp pentru a permite apariţia vieţii, potrivit unui nou studiu.
- Cercetări anterioare au sugerat că sateliţii de mărimea Pământului din jurul planetelor asemănătoare lui Jupiter care plutesc liber ar putea avea apă lichidă.
Urmărește
1567 afișări
STUDIU Lunile unor planete necunoscute care ”rătăcesc” fără stele ar putea susţine viaţa
Oamenii de ştiinţă, inclusiv cei de la Exzellenzcluster Origins din Germania, au speculat că apa dintr-o astfel de "exolună" ar fi suficientă pentru a permite procesele chimice care pot duce la apariţia vieţii.
Noua cercetare, publicată recent în International Journal of Astrobiology, a constatat că atracţia gravitaţională dintre o astfel de lună şi planeta rătăcitoare poate fi suficientă pentru a încălzi luna şi a susţine apa lichidă suficient de mult timp pentru ca viaţa să apară.
Astronomii, printre care se numără şi Giulia Roccetti, spun că unii dintre aceşti exomooni care orbitează în jurul planetelor rătăcitoare pot rămâne calzi timp de peste un miliard de ani, potrivit Independent.
Planetele care plutesc liber pot rezulta din împrăştierea unor astfel de corpuri cereşti în primele câteva milioane de ani de viaţă a unui sistem solar timpuriu.
Studiile anterioare sugerează că există posibilitatea ca aceste obiecte izolate lipsite de soare să păstreze exoluni după ce au fost ejectate din sistemele lor planetare.
În aceste sisteme planetă-lună rătăcitoare, este posibil ca habitabilitatea şi stabilitatea să nu provină de la un soare, spre deosebire de Pământ, spun cercetătorii.
În schimb, ei explică faptul că atracţia gravitaţională a unei astfel de planete care pluteşte liber în mod continuu asupra exolunii sale se poate deforma, provocând o fricţiune care generează suficientă căldură pentru a susţine apa lichidă.
Cu toate acestea, ei spun că sunt necesare "atmosfere masive" pentru a capta căldura produsă de o astfel de fricţiune mareică pentru a face aceste luni locuibile.
„Mecanismul de încălzire prin maree şi prezenţa unei atmosfere cu o grosime optică relativ mare pot susţine formarea şi menţinerea unor oceane de apă lichidă la suprafaţa acestor sateliţi", au scris oamenii de ştiinţă în noul studiu.
Odată ce se formează condiţii favorabile pentru apa lichidă, oamenii de ştiinţă spun că ciclurile locale umed-uscat, cum ar fi evaporarea şi condensarea, pot crea o complexitate chimică pentru a promova acumularea de molecule şi polimerizarea moleculelor precursoare ale vieţii, cum ar fi ARN-ul.
Pe baza rezultatelor studiului, cercetătorii spun că sateliţii de mărimea Pământului cu atmosfere dense asemănătoare cu cea a lui Venus, care se află pe orbite apropiate în jurul "planetelor orfane", pot fi "candidaţi interesanţi" pentru lumi locuibile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe