- Home
- Life-Inedit
- (07.04.2022, 22:24)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Muzica uneşte oameni. Ce dezvăluie muzica despre mintea noastră
- Muzica este un instrument puternic pentru a accesa informaţii despre noi înşine.
- Două studii recente oferă noi informaţii despre modul în care melodiile noastre preferate sunt legate de amintiri şi de personalitatea noastră şi despre cum aceste conexiuni pot îmbunătăţi viaţa.
Urmărește
683 afișări
STUDIU Muzica uneşte oameni. Ce dezvăluie muzica despre mintea noastră
Ascultarea unei melodii preferate, familiare sau care poate transporta instantaneu o persoană într-un alt moment al vieţii, poate aduce în minte detalii cu o claritate uimitoare. Şi nu este doar un sentiment fantezist, există ştiinţă în spatele modului în care mintea noastră conectează muzica cu memoria, potrivit CNN.
Există de mult timp o asociere benefică între muzică şi pacienţii cu Alzheimer sau demenţă. S-a constatat că ascultarea repetată a muzicii cu semnificaţie personală îmbunătăţeşte adaptabilitatea creierului la pacienţii cu boala Alzheimer timpurie sau cu deficienţe cognitive uşoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ascultarea muzicii cu o semnificaţie specială a stimulat căile neuronale din creier care i-au ajutat să îşi menţină un nivel mai ridicat de funcţionare, potrivit lui Michael Thaut, care a fost autorul principal al unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Toronto. Acesta a fost publicat în Journal of Alzheimer's Disease în luna noiembrie.
Modificările au fost cele mai notabile în cortexul prefrontal, cunoscut ca fiind centrul de control al creierului, unde are loc luarea deciziilor, moderarea comportamentului social, exprimarea personalităţii şi planificarea comportamentului mental complex.
În cadrul studiului au participat doar 14 persoane, inclusiv şase muzicieni, care au ascultat liste de redare special concepute timp de o oră pe zi, timp de trei săptămâni. Dar aceşti participanţi sunt aceiaşi care au participat la un studiu anterior care a identificat mecanismele neuronale de păstrare a amintirilor legate de muzică la cei care se confruntă cu un declin cognitiv timpuriu.
„Indiferent dacă eşti un muzician de-o viaţă sau dacă nu ai cântat niciodată la un instrument, muzica este o cheie de acces la memoria ta, la cortexul tău pre-frontal", a declarat Thaut, care este director al University of Toronto's Music and Health Science Research Collaboratory şi profesor la Facultatea de Muzică şi la Temerty Faculty of Medicine, într-un comunicat.
Muzica uneşte oameni
Muzica este legată de dorinţa noastră de a comunica, de a spune poveşti şi de a împărtăşi valori unii cu alţii, şi are rădăcini adânci în culturile umane timpurii.
Un studiu recent, care a cuprins şase continente şi peste 350.000 de participanţi, a arătat că tipurile de personalitate sunt legate de anumite preferinţe muzicale.
În timpul studiului, persoane din peste 50 de ţări şi-au declarat singure plăcerea pentru 23 de genuri muzicale diferite, completând în acelaşi timp un chestionar de personalitate. În cadrul unei a doua evaluări, participanţii au ascultat, de asemenea, scurte clipuri de muzică din 16 genuri şi subgenuri diferite de muzică occidentală şi le-au clasificat. Studiul a fost publicat în Journal of Personality and Social Psychology în luna februarie.
Muzica s-a încadrat în cinci categorii principale de stiluri. "Mellow" este asociat cu soft rock, R&B şi muzica contemporană pentru adulţi, incluzând versuri romantice şi ritmuri lente, în timp ce "intens" este muzica mai tare, mai agresivă, cum ar fi punk, rock clasic, heavy metal şi power pop. Celelalte categorii au inclus "contemporan" (muzică electronică optimistă, rap, latino şi euro-pop), "sofisticat" (muzică clasică, operă, jazz) şi "nepretenţios" (genuri de muzică relaxantă sau country).
„Am fost surprinşi de cât de mult s-au replicat aceste tipare între muzică şi personalitate pe tot globul", a declarat într-un comunicat autorul studiului, David Greenberg, cercetător asociat onorific la Universitatea din Cambridge şi cercetător postdoctoral la Universitatea Bar-Ilan. „Oamenii pot fi divizaţi de geografie, limbă şi cultură, dar dacă unui introvertit dintr-o parte a lumii îi place aceeaşi muzică ca şi introvertiţilor din altă parte, acest lucru sugerează că muzica ar putea fi o punte foarte puternică. Muzica îi ajută pe oameni să se înţeleagă unii pe alţii şi să găsească un teren comun".
Cercetătorii recunosc faptul că gusturile muzicale nu sunt imprimate în piatră şi se pot schimba. Dar studiul oferă o bază pentru înţelegerea modului în care muzica poate traversa alte diviziuni sociale şi aduce oamenii împreună, a spus Greenberg.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36