- Home
- Life-Inedit
- LOS ANGELES, (20.02.2015, 16:58)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Nominalizările la premiile Oscar au dus la o creştere a ratei de piraterie online
"Lunetistul american", de Clint Eastwood, ar câştiga premiul pentru cel mai bun film, iar "Birdman", de Alejandro G. Iñárritu, ar fi învingător la categoria cel mai bun regizor, dacă premiile Oscar ar fi decernate ţinând cont de rata de piraterie online, potrivit unui studiu citat de bbc.com.
Urmărește
135 afișări
STUDIU: Nominalizările la premiile Oscar au dus la o creştere a ratei de piraterie online (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Studiul sugerează că nominalizarea la una dintre cele patru importante categorii ale premiilor Oscar are un efect profund asupra numărului de descărcări ilegale de pe internet de filme independente şi de artă.
Autorii cercetării consideră că producătorii unor astfel de filme ar trebui să devină mai flexibili în legătură cu modalitatea şi momentul în care îşi lansează producţiile. Un expert din industria cinematografică a declarat însă că acest lucru este mai uşor de spus decât de făcut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Studiul a fost realizat de Irdeto, o companie american care vinde sisteme de control antipiraterie companiilor de televiziune cu plată.
Irdeto a utilizat un program informatic "crawler" pentru a monitoriza descărcările de conţinut prin intermediul serviciilor online de tip torrent, la nivel global, şi spune că datele obţinute reprezintă numărul minim de descărcări ilegale.
Ca parte a studiului, compania a comparat rata de piraterie din săptămâna de dinainte de anunţarea nominalizărilor la premiile Oscar şi cea din săptămâna de după anunţ.
"Selma", "Wild", "Lunetistul american/ American Sniper", "Still Alice" şi "Omul Pasăre sau Virtutea Nesperată a Ignoranţei/ Birdman" au cunoscut cele mai mari salturi în ceea ce priveşte popularitatea, fiecare film fiind descărcat de peste 100.000 de ori.
Pe de altă parte, două filme care fuseseră văzute drept posibile competitoare, dar care nu au primit nicio nominalizare la principalele categorii, nu au cunoscut o creştere a cererii online: "Mr Turner" a fost descărcat de 9.086 de ori, începând din 15 ianuarie, iar "Inherent Vice" a fost descărcat de 53.008 ori, potrivit studiului.
Pe primul loc în topul descărcărilor, în perioada amintită, a filmelor nominalizate la un premiu Oscar se află "Lunetistul american/ American Sniper", cu 1.389.819 descărcări, ceea ce a reprezentat o creştere cu 230% faţă de săptămâna de dinainte de anunţarea nominalizărilor. "Lunetistul american" este nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal (Bradley Cooper) şi la trofeul pentru cel mai bun film.
Pe locul al doilea se află filmul "Fata dispărută/ Gone Girl", aflat în cursa pentru premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Rosamund Pike), cu 1.252.074 de descărcări, reprezentând o creştere cu 83%.
"Omul Pasăre sau Virtutea Nesperată a Ignoranţei/ Birdman" a fost descărcat online de 796.697 de ori, ceea ce reprezintă o creştere de 192%. Pelicula concurează la categoria cel mai bun film, cel mai bun regizor (Alejandro Gonzales Innaritu) şi cel mai bun actor în rol principal (Michael Keaton).
Filmul "Teoria Întregului/ The Theory of Everything" a cunoscut o creştere de 161%, fiind descărcat de 776.239 de ori. "Teoria Întregului" este nominalizat la categoriile cea mai bună actriţă (Felicity Jones), cel mai bun actor (Eddie Redmayne) şi cel mai bun film.
Pelicula regizată de Wes Anderson, "The Grand Budapest Hotel", a fost descărcată de 636.292 de ori, corespunzând unei creşteri de 41%. Producţia este nominalizată la categoriile cel mai bun regizor şi cel mai bun film.
"The Imitation Game: Jocul codurilor", care spune povestea matematicianului homosexual britanic Alan Turing, care a spart codul nazist Enigma, a fost descărcat de 467.700 de ori, înregistrând o creştere de 175%. Pelicula este nominalizată la premiile Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor (Morten Tyldum) şi cel mai bun actor în rol principal (Benedict Cumberbatch).
"Whiplash", nominalizat la premiul pentru cel mai bun film, a fost descărcat de 325.782 de ori, corespunzând unei creşteri de 171%.
"12 ani de copilărie/ Boyhood", nominalizat la categoriile cel mai bun film şi cel mai bun regizor (Richard Linklater), a înregistrat o creştere de 23%, cu 244.270 de descărcări de pe internet.
Pelicula "Wild", în cursă pentru premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Reese Witherspoon), a fost descărcată de 163.652 de ori. În acest caz, nu a putut fi calculată rata de creştere a pirateriei, din cauză că programul informatic folosit pentru studiu nu a detectat descărcarea ilegală a acestui film înainte de anunţarea nominalizărilor la premiile Academiei de film americane.
Drama despre drepturile civile "Selma", în luptă petru premiul Oscar pentru cel mai bun film, a cunoscut o creştere de 1.033%, fiind descărcată de 144.075 de ori.
Filmul "Foxcatcher", o dramă aflată în competiţie pentru premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Bennett Miller) şi pentru cel mai bun actor în rol principal (Steve Carell), a fost descărcat de pe internet de 118.323 de ori, înregistrând o creştere de 78%.
"Still Alice", pentru care Julianne Moore este nominalizată la premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru interpretarea unei profesoare de lingvistică bolnavă de Alzheimer, a avut o creştere de 194%, fiind descărcat de 108.660 de ori.
Pelicula "Două zile, o noapte/ Deux jours, une nuit", regizată de fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne, a fost descărcată de 85.166 de ori, înregistrând o creştere de 73%. Marion Cotillard este nominalizată la premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul din acest film.
Pentru comparaţie, studiul a oferit cifrele referitoare la descărcările ilegale de pe internet şi în cazul a trei dintre cele mai scumpe blockbustere ale sezonului, din aceeaşi perioadă de după anunţarea nominalizărilor la premiile Oscar 2015.
Astfel, pelicula "Interstellar: Călătorind prin Univers", care este nominalizată la categorii considerate mai puţin importante (efecte speciale, montaj de sunet, mixaj de sunet, regie artistică şi muzică originală), a fost descărcată de 1,4 milioane de ori.
Ultimul film al trilogiei "Hobbitul", "Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri/ The Hobbit: The Battle of the Five Armies", şi filmul de acţiune "John Wick", cu Keanu Reeves, au fost descărcate de câte 1,3 milioane de ori.
Irdeto sugerează că nominalizările la premiile Oscar şi acoperirea mediatică ce a urmat i-au făcut pe mulţi internauţi să caute peliculele pe site-uri ilegale şi a subliniat că DVD-urile folosite pentru a permite membrilor Academiei americane de film pentru a vedea, juriza şi vota filmele au devenit uneori sursa fişierelor piratate online.
Compania americană a recunoscut că nu fiecare descărcare de pe internet reprezintă o vânzare pierdută, dar a sugerat că această practică face rău mai ales filmelor care nu ar fi catalogate drept "blockbustere" convenţionale.
"Sezonul premiilor Oscar este în mod tradiţional o perioadă propice ca filmele independente şi mai puţin comerciale să genereze venituri semnificative", a declarat Rory O'Connor, vicepreşedinte responsabil de vânzări în cadrul Irdeto.
"În trecut, astfel de filme de calitate puteau fi finanţate prin intermediul mecanismului Oscar prin faptul că ajungeau la un public mai extins - distribuitorii nu aveau un buget de promovare foarte mare pentru lansarea iniţială a filmelor, dar se puteau folosi de campania de mediatizare a premiilor Oscar pentru a face filmele cunoscute publicului. Acest mecanism este afectat în prezent de piraterie", a explicat O'Connor.
Vicepreşedintele Irdeto a spus că o soluţie ar putea fi renunţarea la "ferestre", folosite pentru lansarea eşalonată a filmelor în ţări şi în formate diferite. Astfel, dacă un film este nominalizat, ar trebui dat spre închiriere sau vânzare la nivel mondial, imediat după anunţarea nominalizărilor, oferind astfel o soluţie la piraterie.
"Oamenii sunt dispuşi să plătească sume importante pentru calitate ridicată şi disponibilitate imediată la televizorul de acasă şi cred că aceasta este o oportunitate pentru a compensa veniturile ce ar putea fi pierdute dintr-o lansare exclusiv în cinematografe", a declarat Rory O'Connor.
Pe de altă parte, Bertrand Moullier, un consultant al organizaţiei Independent Film and Television Alliance, a spus că membrii acesteia au mai puţin spaţiu de manevră decât marile studiouri de producţie, care-şi controlează singure lansarea filmelor.
Bertrand Moullier a mai spus că producţiile mici se bazează adesea pe finanţare din partea distribuitorilor locali, care cumpără drepturile de lansare înainte de începerea filmărilor.
Aceşti distribuitori ar putea fi reticenţi în a-şi schimba brusc planurile, a spus Moullier, pentru că producţiile ar urma să intre apoi în conflict referitor la programarea proiecţiilor cu alte filme care sunt lansate local în acelaşi timp.
"Suntem prinşi între ciocan şi nicovală, pentru că ideea de a combate pirateria prin lansarea unui film peste tot, urmând un model de saturare a pieţei, pentru a învinge reţelele de tip torrent, este corectă din punct de vedere logic. Din nefericire, această idee se opune ideii centrale despre cum filmele independente trebuie create şi lansate. Dar a depinde de distribuitorii locali este de asemenea un mod foarte eficient de a te asigura că un film va beneficia de strategia de marketing potrivită şi personalizată pentru fiecare spaţiu cultural şi geografic unde este difuzat", a mai spus Bertrand Moullier.
Gala de decernare a premiilor Oscar va fi prezentată de actorul Neil Patrick Harris şi va fi transmisă în direct şi în exclusivitate în România, în noaptea de duminică spre luni, de la ora 02.00, de televiziunile Digi Film şi Digi 24.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe