- Home
- Life-Inedit
- (02.12.2023, 17:06)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Părinţii pinguini dorm doar câteva secunde pentru a-şi proteja puii
- Părinţii pinguini din Antarctica adoptă metoda ”microsomnului” de doar câteva secunde pentru a rămâne vigilenţi şi a-şi proteja ouăle şi puii în coloniile aglomerate.
- Studiul dezvăluie că aceste scurte perioade de somn, totalizând aproximativ 11 ore pe zi, permit părinţilor să-şi menţină vigilenţa timp de săptămâni, asigurându-le supravieţuirea într-un mediu stresant.
Urmărește
814 afișări
Sursa foto: AP
Este o provocare pentru toţi părinţii noi, să obţină suficient somn în timp ce îşi supraveghează îndeaproape nou-născuţii. Pentru unii pinguini înseamnă mii de scurte stări de somnolenţă pe zi, au descoperit cercetătorii, potrivit Associated Press.
Pinguinii antarctici trebuie să îşi protejeze ouăle şi puii în colonii aglomerate şi zgomotoase, aşa că adorm de mii de ori pe zi - dar doar pentru aproximativ patru secunde de fiecare dată - pentru a rămâne vigilenţi, au raportat cercetătorii în jurnalul Science.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Aceste ”microsomnuri” scurte, totalizând în jur de 11 ore pe zi, par să fie suficiente pentru a-i ţine pe părinţi funcţionali timp de săptămâni.
”Aceşti pinguini arată ca nişte şoferi somnoroşi, clipind din ochi, şi fac acest lucru 24 de ore din 24, 7 zile din 7, timp de mai multe săptămâni la rând”, a declarat Niels Rattenborg, cercetător în domeniul somnului la Institutul Max Planck pentru Inteligenţă Biologică din Germania şi co-autor al noului studiu.
”Ceea ce este surprinzător este că reuşesc să funcţioneze bine şi să-şi crească cu succes puii”, a adăugat el.
Pinguinii antarctici îşi depun în mod obişnuit ouăle în cuiburi de pietre în noiembrie. Ca şi în cazul altor tipuri de pinguini, perechile căsătorite împart responsabilităţile de părinte. Un părinte are grijă de ouă şi de pui singur, în timp ce celălalt merge să pescuiască pentru mesele familiei.
Deşi adulţii nu se confruntă cu mulţi prădători naturali în sezonul de reproducere, păsările mari, numite skua brune, vânează ouă şi pui mici. Alţi adulţi ar putea încerca, de asemenea, să fure pietricele din cuiburi. Aşadar, părinţii devotaţi trebuie să fie mereu în gardă.
Cercetătorii au urmărit pentru prima dată comportamentul de somn al pinguinilor antarctici într-o colonie de reproducere din Antarctica, ataşând senzori care măsoară undele cerebrale. Au colectat date despre 14 adulţi timp de 11 zile pe Insula King George, de pe coasta Antarcticii.
Ideea studiului a apărut atunci când Won Young Lee, biolog la Institutul de Cercetări Polare din Coreea, a observat că pinguinii clipeau frecvent din ochi şi, aparent, dădeau din cap în timpul zilelor lungi de observaţii pe teren. Dar echipa a avut nevoie să înregistreze undele cerebrale pentru a confirma că dormeau.
”Pentru aceşti pinguini, microsomnurile au unele funcţii de refacere - altfel nu ar putea rezista”, a spus el.
Cercetătorii nu au colectat date despre somn în afara sezonului de reproducere, dar presupun că pinguinii ar putea dormi în intervale mai lungi în alte perioade ale anului.
”Nu ştim încă dacă beneficiile microsomnului sunt aceleaşi ca în cazul somnului lung consolidat”, a spus Paul-Antoine Libourel, co-autor şi cercetător în domeniul somnului la Centrul de Cercetare în Neuroştiinţă din Lyon, Franţa. Ei nu ştiu nici dacă alte specii de pinguini dorm într-un mod similar.
Oamenii de ştiinţă au documentat alte câteva animale cu adaptări speciale ale somnului. De exemplu, în timp ce zboară, fregatele pot dormi folosind doar jumătate de creier odată, iar focile elefant pot face sieste de 10 sau 15 minute la fiecare scufundare profundă. Cu toate acestea, microsomnurile pinguinilor antarctici par a fi o nouă extremă, spun cercetătorii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Erupţia vulcanului Etna luminează cerul nopţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe