Studiu: Pisicile au 276 de expresii faciale diferite în interacţiunile sociale

  • Pisicile domestice prezintă 276 de expresii faciale distincte în timpul interacţiunilor sociale.
  • Studiul a fost efectuat de doi oameni de ştiinţă din SUA, Lauren Scott şi Brittany Florkiewicz.
Urmărește
1647 afișări
Imaginea articolului Studiu: Pisicile au 276 de expresii faciale diferite în interacţiunile sociale

Studiu: Pisicile au 276 de expresii faciale diferite în interacţiunile sociale

Un studiu recent efectuat de doi oameni de ştiinţă din SUA şi publicat în Behavioral Processes aruncă lumină asupra complexităţii expresiilor faciale la pisicile domestice. Acestea prezintă o surprinzătoare varietate de 276 de expresii faciale distincte în timpul interacţiunilor sociale. Noile constatări pun la îndoială presupunerile anterioare despre comunicarea pisicilor şi evidenţiază impactul domesticirii asupra semnalelor faciale ale felinelor, relatează CNN.
 
Autoarea principală a studiului, Lauren Scott, studentă la medicină cu un interes deosebit pentru pisici, a filmat 53 de pisici într-o cafenea pentru pisici de la Universitatea California din Los Angeles, înregistrând 186 de interacţiuni feline. 
 
Co-autoarea cercetării, psihologul evoluţionist Brittany Florkiewicz de la Lyon College din Arkansas, subliniază că descoperirile lor sugerează că domesticirea joacă un rol crucial în dezvoltarea semnalelor faciale la pisici.
 
Pentru a evalua diferenţele în expresie, cercetătorii au folosit un sistem de codificare special conceput pentru pisici numit "Cat Facial Action Coding System," concentrându-se asupra numărului şi tipurilor de mişcări musculare faciale, excluzând mişcările asociate anumitor procese biologice.
 
Deşi cercetarea nu a atribuit semnificaţii fiecărei expresii în parte, a dezvăluit că 45,7% dintre expresiile codificate erau prietenoase, caracterizate prin mişcari înainte ale urechilor şi mustăţilor având ochii închişi, în timp ce 37% erau considerate agresive, marcate de pupilele contractate, urechile aplatizate şi mişcarea limbii asupra botului.
 
Cercetătorii intenţionează să extindă dimensiunea eşantionului în studiile viitoare şi să exploreze mai profund semnificaţiile din spatele acestor expresii, aducând lumină asupra lumii complexe a comunicării felinelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici