STUDIU Pluto are vulcani uriaşi de gheaţă care ar putea sugera posibilitatea existenţei vieţii

  • Imaginile surprinse de misiunea New Horizons a NASA au dezvăluit o nouă surpriză: vulcani de gheaţă pe Pluto.
  • Nava spaţială a efectuat un survol al planetei pitice şi al sateliţilor săi în iulie 2015, iar informaţiile adunate atunci încă rescriu aproape tot ceea ce oamenii de ştiinţă înţeleg despre Pluto.
  • Pluto a fost retrogradată la statutul de planetă pitică în 2006, când Uniunea Astronomică Internaţională a creat o nouă definiţie pentru planete, iar Pluto nu se încadra în criterii.
Urmărește
772 afișări
Imaginea articolului STUDIU Pluto are vulcani uriaşi de gheaţă care ar putea sugera posibilitatea existenţei vieţii

Sursa foto: Twitter

Planeta pitică există la marginea sistemului nostru solar, în Centura Kuiper, şi este cel mai mare dintre numeroasele obiecte îngheţate de acolo care orbitează departe de Soare. Lumea îngheţată, care are o temperatură medie de -232 grade Celsius, găzduieşte munţi, văi, gheţari, câmpii şi cratere, potrivit CNN.

O nouă analiză fotografică a arătat o regiune accidentată de pe Pluto care nu seamănă cu nicio altă parte a micii lumi sau cu restul vecinătăţii noastre cosmice.

„Am găsit un câmp de vulcani de gheaţă foarte mari care nu seamănă cu nimic altceva din ceea ce am văzut în sistemul solar", a declarat autorul studiului, Kelsi Singer, cercetător ştiinţific principal la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado.

Un studiu care detaliază descoperirile a fost publicat marţi în revista Nature Communications.
 
Regiunea este situată la sud-vest de stratul de gheaţă Sputnik Planitia, care acoperă un bazin de impact antic care se întinde pe o lungime de 1.000 de kilometri. În mare parte alcătuit din gheaţă de apă accidentată, este plin de domuri vulcanice. Două dintre cele mai mari sunt cunoscute sub numele de Wright Mons şi Piccard Mons.
 
Wright Mons are o înălţime cuprinsă între 4 şi 5 kilometri şi se întinde pe o distanţă de 150 de kilometri, în timp ce Piccard Mons atinge o înălţime de 7 kilometri şi are o lăţime de 225 de kilometri.
 
Wright Mons este considerat a fi similar ca volum cu vulcanul Mauna Loa din Hawaii, care este unul dintre cei mai mari vulcani de pe Pământ.
 
Vulcanii de gheaţă au fost observaţi în altă parte în sistemul nostru solar. Aceştia deplasează material din subsol până la suprafaţă şi creează un nou teren. În acest caz, a fost vorba de apă care s-a transformat rapid în gheaţă odată ce a ajuns la temperaturile scăzute de la suprafaţa lui Pluto.
 
„Felul în care arată aceste caracteristici este foarte diferit de orice vulcani din întregul sistem solar, fie că este vorba de exemple de gheaţă sau de vulcani stâncoşi", a spus Singer . „S-au format ca nişte munţi, dar nu există o calderă în vârf şi au umflături mari peste tot”.
 
În timp ce Pluto are un nucleu stâncos, oamenii de ştiinţă au crezut mult timp că planetei îi lipseşte o mare încălzire interioară, necesară pentru a stimula vulcanismul. Pentru a crea regiunea studiată de Singer şi echipa sa, ar fi trebuit să existe mai multe locuri de erupţie.
 
Echipa de cercetători a observat, de asemenea, că zona nu are cratere de impact, care pot fi observate pe suprafaţa lui Pluto, ceea ce sugerează că vulcanii de gheaţă au fost activi relativ recent şi că interiorul lui Pluto are mai multă căldură reziduală decât se aştepta, a spus Singer. „Acest lucru înseamnă că Pluto are mai multă căldură internă decât am crezut, ceea ce înseamnă că nu înţelegem pe deplin cum funcţionează corpurile planetare", a spus ea.
 
Vulcanii de gheaţă s-au format probabil "în mai multe episoade" şi au fost probabil activi în urmă cu 100 de milioane până la 200 de milioane de ani, ceea ce este tânăr din punct de vedere geologic, a adăugat Singer.

„Materialul de gheaţă a fost probabil mai mult un amestec de gheaţă şi apă sau mai mult ca o pastă de dinţi în timp ce curgea dintr-o gură de aerisire vulcanică pe suprafaţa lui Pluto", a spus Singer. „Este atât de frig pe suprafaţa lui Pluto încât apa lichidă nu poate rămâne acolo pentru mult timp. În unele cazuri, fluxul de material a format domurile masive pe care le vedem, precum şi terenul accidentat care se găseşte peste tot în această regiune".

Pluto a avut cândva un ocean subteran, iar descoperirea acestor vulcani de gheaţă ar putea sugera că oceanul subteran este încă prezent - şi că apa lichidă ar putea fi aproape de suprafaţă. Combinate cu ideea că Pluto are un interior mai cald decât se credea până acum, descoperirile ridică întrebări intrigante cu privire la posibila locuibilitate a planetei pitice.
 
„Există încă o mulţime de provocări pentru orice organism care încearcă să supravieţuiască acolo", a declarat Singer. „Ei ar avea în continuare nevoie de o sursă de nutrienţi continuă, iar dacă vulcanismul este episodic şi, prin urmare, căldura şi disponibilitatea apei sunt variabile, acest lucru este uneori dificil şi pentru organisme".
 
Investigarea subsolului intrigant al lui Pluto ar necesita trimiterea unui orbitor pe lumea îndepărtată. „Dacă am trimite o misiune viitoare, am putea folosi radarul de penetrare a gheţii pentru a privi direct în Pluto şi, eventual, chiar să vedem cum arată instalaţiile vulcanice", a spus Singer.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici