- Home
- Life-Inedit
- (14.01.2023, 12:29)
- Mihaela Ionita
STUDIU Poluarea fonică afectează delfinii sălbatici şi îi forţează să ”strige” unii la alţii
- Activităţile umane zgomotoase, cum ar fi transportul maritim şi forajul, pot schimba comportamentul delfinilor şi le-ar putea îngreuna vânătoarea şi reproducerea, potrivit unei noi cercetări.
- Delfinii ”strigă” unii la alţii din cauza nivelului tot mai ridicat de poluare fonică subacvatică, sugerează un nou studiu.
Urmărește
251 afișări
STUDIU Poluarea fonică afectează delfinii sălbatici şi îi forţează să ”strige” unii la alţii
Sunetele generate de oameni ar putea forţa animalele să scoată fluierături mai puternice şi mai puţin eficiente, potrivit experţilor de la Universitatea din Bristol.
Delfinii se bazează pe ecolocaţie pentru a vâna şi a se reproduce, ceea ce înseamnă că activităţi precum forajul şi transportul maritim ar putea afecta sănătatea populaţiilor de delfini sălbatici.
„În ultimele două decenii, am asistat la o creştere dramatică a zgomotului produs de om, iar poluarea fonică din oceane nu face excepţie", a declarat primul autor, Pernille Sorensen.
Ea a adăugat: „Aceleaşi motive care fac ca sunetul să fie atât de avantajos pentru animale, le fac, de asemenea, susceptibile de a fi deranjate de zgomotul din mediul înconjurător”.
Cercetătorii au pus doi delfini, numiţi Delta şi Reese, într-o lagună experimentală în care trebuiau să lucreze împreună pentru a apăsa un buton la fiecare capăt la o secundă unul de celălalt, potrivit SkyNews.
În timpul anumitor teste, un delfin a fost eliberat la cinci până la 10 secunde după celălalt, ceea ce înseamnă că au trebuit să se bazeze pe comunicarea vocală pentru a coordona apăsarea butonului.
Cercetătorii au descoperit că, atunci când creşteau nivelul zgomotului care se auzea printr-un difuzor subacvatic, atât Delta, cât şi Reese îşi modificau volumul şi lungimea apelurilor.
Rata de succes a apăsării butonului a scăzut de la 85% la 62,5% între cel mai mic şi cel mai mare nivel de zgomot, a constatat studiul.
Comunicarea delfinilor este afectată de zgomot, în ciuda faptului că sunt foarte motivaţi
Dna Sorensen a declarat: „Acest lucru ne arată că, în ciuda utilizării acestor mecanisme compensatorii, comunicarea lor a fost afectată de zgomot. Lucrarea noastră arată că, în ciuda încercărilor lor de a compensa, în ciuda faptului că sunt foarte motivaţi şi că cunosc atât de bine această sarcină de cooperare, zgomotul le-a afectat capacitatea de a se coordona cu succes".
Pe măsură ce volumul difuzorului creştea, delfinii erau, de asemenea, mai predispuşi să se confrunte unul cu celălalt sau să înoate spre cealaltă parte a lagunei pentru a fi mai aproape.
Deşi studiul a fost realizat cu delfini care trăiesc sub îngrijire umană, cercetătorii sugerează că zgomotul produs de om ar putea avea un impact negativ asupra delfinilor sălbatici.
Co-autorul Stephanie King, profesor asociat la Universitatea din Bristol, a declarat: „Dacă grupurile de animale din sălbăticie sunt, de exemplu, mai puţin eficiente în ceea ce priveşte căutarea hranei în cooperare, atunci acest lucru va avea un impact negativ asupra sănătăţii individuale, care, în cele din urmă, are un impact asupra sănătăţii populaţiei”.
Studiul a fost publicat în revista Current Biology.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump