- Home
- Life-Inedit
- (14.01.2023, 12:29)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Poluarea fonică afectează delfinii sălbatici şi îi forţează să ”strige” unii la alţii
- Activităţile umane zgomotoase, cum ar fi transportul maritim şi forajul, pot schimba comportamentul delfinilor şi le-ar putea îngreuna vânătoarea şi reproducerea, potrivit unei noi cercetări.
- Delfinii ”strigă” unii la alţii din cauza nivelului tot mai ridicat de poluare fonică subacvatică, sugerează un nou studiu.
Urmărește
249 afișări
STUDIU Poluarea fonică afectează delfinii sălbatici şi îi forţează să ”strige” unii la alţii
Sunetele generate de oameni ar putea forţa animalele să scoată fluierături mai puternice şi mai puţin eficiente, potrivit experţilor de la Universitatea din Bristol.
Delfinii se bazează pe ecolocaţie pentru a vâna şi a se reproduce, ceea ce înseamnă că activităţi precum forajul şi transportul maritim ar putea afecta sănătatea populaţiilor de delfini sălbatici.
„În ultimele două decenii, am asistat la o creştere dramatică a zgomotului produs de om, iar poluarea fonică din oceane nu face excepţie", a declarat primul autor, Pernille Sorensen.
Ea a adăugat: „Aceleaşi motive care fac ca sunetul să fie atât de avantajos pentru animale, le fac, de asemenea, susceptibile de a fi deranjate de zgomotul din mediul înconjurător”.
Cercetătorii au pus doi delfini, numiţi Delta şi Reese, într-o lagună experimentală în care trebuiau să lucreze împreună pentru a apăsa un buton la fiecare capăt la o secundă unul de celălalt, potrivit SkyNews.
În timpul anumitor teste, un delfin a fost eliberat la cinci până la 10 secunde după celălalt, ceea ce înseamnă că au trebuit să se bazeze pe comunicarea vocală pentru a coordona apăsarea butonului.
Cercetătorii au descoperit că, atunci când creşteau nivelul zgomotului care se auzea printr-un difuzor subacvatic, atât Delta, cât şi Reese îşi modificau volumul şi lungimea apelurilor.
Rata de succes a apăsării butonului a scăzut de la 85% la 62,5% între cel mai mic şi cel mai mare nivel de zgomot, a constatat studiul.
Comunicarea delfinilor este afectată de zgomot, în ciuda faptului că sunt foarte motivaţi
Dna Sorensen a declarat: „Acest lucru ne arată că, în ciuda utilizării acestor mecanisme compensatorii, comunicarea lor a fost afectată de zgomot. Lucrarea noastră arată că, în ciuda încercărilor lor de a compensa, în ciuda faptului că sunt foarte motivaţi şi că cunosc atât de bine această sarcină de cooperare, zgomotul le-a afectat capacitatea de a se coordona cu succes".
Pe măsură ce volumul difuzorului creştea, delfinii erau, de asemenea, mai predispuşi să se confrunte unul cu celălalt sau să înoate spre cealaltă parte a lagunei pentru a fi mai aproape.
Deşi studiul a fost realizat cu delfini care trăiesc sub îngrijire umană, cercetătorii sugerează că zgomotul produs de om ar putea avea un impact negativ asupra delfinilor sălbatici.
Co-autorul Stephanie King, profesor asociat la Universitatea din Bristol, a declarat: „Dacă grupurile de animale din sălbăticie sunt, de exemplu, mai puţin eficiente în ceea ce priveşte căutarea hranei în cooperare, atunci acest lucru va avea un impact negativ asupra sănătăţii individuale, care, în cele din urmă, are un impact asupra sănătăţii populaţiei”.
Studiul a fost publicat în revista Current Biology.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe