STUDIU Singurătatea poate creşte riscul de deces. Contactul cu natura reduce semnificativ sentimentul de singurătate

  • Singurătatea este o problemă semnificativă de sănătate mintală şi poate creşte riscul de deces cu 45%, spun oamenii de ştiinţă.
  • Contactul cu natura în oraşe reduce semnificativ sentimentul de singurătate, potrivit unei echipe de oameni de ştiinţă.
  • Studiul este primul care evaluează modul în care mediul înconjurător poate influenţa problema singurătăţii.
Urmărește
526 afișări
Imaginea articolului STUDIU Singurătatea poate creşte riscul de deces. Contactul cu natura reduce semnificativ sentimentul de singurătate

STUDIU Singurătatea poate creşte riscul de deces. Contactul cu natura reduce semnificativ sentimentul de singurătate

Studiul arată că singurătatea este o problemă majoră de sănătate publică şi poate creşte riscul de deces al unei persoane cu 45%, mai mult decât poluarea aerului, obezitatea sau abuzul de alcool.

Acesta a utilizat date în timp real, colectate prin intermediul unei aplicaţii pentru smartphone, în loc să se bazeze pe memoria oamenilor cu privire la modul în care se simt.
 
Cercetarea a constatat că sentimentul de supraaglomerare a crescut singurătatea cu o medie de 39%. Însă atunci când oamenii puteau să vadă copaci sau cerul, sau să audă păsări, sentimentul de singurătate scădea cu 28%. Sentimentele de incluziune socială au redus, de asemenea, singurătatea cu 21%, iar atunci când aceste sentimente au coincis cu contactul cu natura, efectul benefic a fost amplificat cu încă 18%, potrivit The Guardian.
 
Cercetătorii au declarat că rezultatele au indicat intervenţii pentru reducerea singurătăţii: „Ar trebui puse în aplicare măsuri specifice care să sporească incluziunea socială şi contactul cu natura, în special în oraşele dens populate”.
 
Se ştie că timpul petrecut în natură stimulează starea de bine, estimându-se că plimbările prin pădure ar economisi în Marea Britanie cel puţin 185 de milioane de lire sterline pe an în costuri de sănătate mintală, de exemplu. Locurile naturale din oraşe ar putea reduce singurătatea prin sporirea sentimentelor de ataşament faţă de un loc sau prin oferirea mai multor oportunităţi de socializare, au declarat cercetătorii.
 
Potrivit profesorului Andrea Mechelli, membru al echipei de cercetare şi expert în intervenţia timpurie în domeniul sănătăţii mintale la King's College din Londra, Marea Britanie, studiul a contestat viziunea tradiţională conform căreia oraşele sunt întotdeauna locuri nefaste pentru sănătatea mintală şi singurătate. „Pot exista aspecte precum caracteristicile naturale şi incluziunea socială care pot de fapt să diminueze singurătatea", a adăugat el.
 
Michael Smythe, un artist care lucrează în domeniul arhitecturii sociale şi al peisajelor urbane şi care a făcut parte din echipa de studiu, a declarat: „Pentru oameni ca noi, care lucrăm cu spaţiul public, validarea cunoştinţelor anecdotice pe care le obţinem pe teren cu ajutorul datelor este incredibil de valoroasă pentru a comunica valoarea acestor spaţii. Sănătatea mediului şi sănătatea publică sunt unul şi acelaşi lucru”.
 
Cercetarea, publicată în revista Scientific Reports, a colectat date de la cetăţeni urbani din întreaga lume, folosind aplicaţia de cercetare Urban Mind. Oamenii au fost invitaţi la trei momente aleatorii pe zi, timp de două săptămâni, în timpul orelor de veghe, să răspundă la întrebări simple despre singurătate, supraaglomerare, incluziune socială şi contactul cu natura.
 
Participanţii s-au auto-selectat şi, prin urmare, nu au oferit un eşantion reprezentativ al populaţiei în general. Dar atunci când cercetătorii au luat în considerare vârsta, etnia, educaţia şi ocupaţia, beneficiile contactului cu natura şi sentimentele de incluziune socială asupra singurătăţii au rămas puternic semnificative din punct de vedere statistic.
 
Christopher Gidlow, profesor de cercetare aplicată în domeniul sănătăţii la Universitatea Staffordshire din Marea Britanie, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat: „Este de mult timp recunoscut faptul că accesul la mediile naturale poate favoriza interacţiunile sociale şi conectivitatea. Acest studiu adaugă şi mai multă greutate la dovezile existente privind afinitatea noastră pentru mediile naturale şi beneficiile potenţiale pentru bunăstarea socială”.
 
Johanna Gibbons, arhitect peisagist şi membru al echipei de cercetare, a declarat: „Oraşele sunt probabil singurul habitat care creşte într-un ritm ridicat. Prin urmare, ar trebui să creăm habitate urbane în care oamenii să se poată dezvolta. Natura este o componentă esenţială pentru că, cred că în adâncul sufletelor noastre, există conexiuni cu adevărat profunde cu forţele naturale”.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici