- Home
- Life-Inedit
- (19.10.2022, 09:34)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Sunetele auzite în timpul somnului ar putea declanşa uitarea unor amintiri
- Redarea unor sunete în timpul somnului ar putea ajuta la întărirea unor amintiri sau la unitarea altora, sugerează cercetarea.
- Cercetătorii sugerează că această metodă ar putea fi dezvoltată într-o zi într-o tehnică care să ajute la combaterea amintirilor traumatice.
Urmărește
500 afișări
STUDIU Sunetele auzite în timpul somnului ar putea declanşa uitarea unor amintiri
Cercetările anterioare au indicat că redarea de indicii sonore în timpul somnului poate fi folosită pentru a stimula amintiri specifice. Cercetările anterioare au indicat că redarea de indicii sonore în timpul somnului poate fi folosită pentru a stimula amintiri specifice.
„Putem induce efectiv uitarea unor materiale specifice în timp ce oamenii dorm", a declarat Dr. Aidan Horner, co-autor al studiului de la Universitatea din York.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Primul autor al studiului, Dr. Bardur Joensen, fost doctorand la Departamentul de Psihologie al Universităţii din York, a declarat: „Deşi sunt încă foarte experimentale în acest stadiu, rezultatele studiului nostru ridică posibilitatea ca noi să putem atât să creştem, cât şi să diminuăm capacitatea de a ne aminti anumite amintiri prin redarea unor indicii sonore atunci când o persoană doarme. Persoanele care au suferit o traumă pot suferi o gamă largă de simptome stresante din cauza amintirilor lor despre acele evenimente”, potrivit Independent.
Rezultatele studiului
În cadrul studiului, 29 de persoane au fost rugate să înveţe perechi de cuvinte suprapuse, inclusiv obiecte de zi cu zi, locaţii şi persoane celebre.
Exemple de astfel de cuvinte au fost ciocan-bucătărie şi ciocan-Cardi B, precum şi Beckham-bicicletă şi castel-bicicletă.
Procesul a fost repetat pentru 60 de cuvinte obiect diferite, iar pe parcursul procesului au fost afişate ambele perechi posibile, rezultând 120 de asocieri. Pe măsură ce perechile apăreau în mod intermitent, participanţii au auzit cuvântul obiect rostit cu voce tare, potrivit The Guardian.
Echipa i-a testat pe participanţi cu privire la un subset de asocieri, prezentându-le unul dintre cuvinte şi cerându-le să selecteze un cuvânt asociat dintr-o listă de şase opţiuni.
Participanţii au petrecut apoi o noapte în laboratorul de somn al echipei. După ce au intrat într-o anumită stare de somn - după cum au fost judecaţi de electrozii plasaţi pe cap - li s-a pus o înregistrare audio cu 30 de cuvinte obiect.
Echipa a testat participanţii cu privire la asociaţiile de cuvinte a doua zi. Rezultatele arată că abilitatea participanţilor de a-şi reaminti primul cuvânt pe care au învăţat să îl asocieze cu un cuvânt obiect a fost stimulată dacă sunetul acestuia din urmă a fost redat în timp ce dormeau, comparativ cu cazul în care nu a fost redat. Cu toate acestea, capacitatea lor de a-şi aminti al doilea cuvânt pe care au învăţat să-l asocieze cu acelaşi obiect a scăzut în raport cu scenariul fără sunet.
Cercetările anterioare au constatat că învăţarea unei perechi de cuvinte şi redarea unui sunet asociat cu acea pereche în timpul somnului au îmbunătăţit memoria pentru perechea de cuvinte atunci când s-au trezit.
Dar de data aceasta, atunci când perechile de cuvinte se suprapuneau, iar participanţilor li s-a redat un sunet al unuia dintre cuvinte, au constatat o creştere a memoriei pentru o pereche, dar o scădere a memoriei pentru cealaltă pereche.
Cercetătorii spun că acest lucru sugerează că este posibil să se provoace uitarea selectivă prin redarea de sunete asociate în timpul somnului.
Horner a declarat că rezultatele au susţinut studii anterioare care au constatat că declanşarea repetată a amintirilor participanţilor cu privire la o pereche de cuvinte în timp ce erau treji i-a determinat pe aceştia să uite a doua asociere cu acelaşi cuvânt.
„Ceea ce facem aici este, în esenţă, să creăm o situaţie în care există două amintiri concurente, iar această interferenţă duce la uitarea uneia dintre aceste amintiri", a spus el.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe