STUDIU Ţara în care trăiesc cei mai înalţi oameni din lume. Factorii care ar putea influenţa scăderea în înălţime

  • Olandezii sunt cei mai înalţi oameni din lume, dar se micşorează în timp, arată studiile.
  • Biroul olandez pentru statistici naţionale a confirmat că bărbaţii şi femeile din Olanda rămân cei mai înalţi oameni de pe planetă, însă statisticienii guvernului au avut motive să raporteze o altă situaţi umilitoare: olandezii se micşorează în timp.
  • Scăderea în înălţime este cauzată de nivelul de imigrări, dar şi de factori precum crize financiare, alimentaţie deficitară etc.
Urmărește
4667 afișări
Imaginea articolului STUDIU Ţara în care trăiesc cei mai înalţi oameni din lume. Factorii care ar putea influenţa scăderea în înălţime

Ţara în care trăiesc cei mai înalţi oameni din lume. Cauzele scăderii în înălţime

În ultimele şase decenii, oamenii din Olanda s-au situat în vârful clasamentului mondial în ceea ce priveşte înălţimea, cele mai recente date sugerând că bărbaţii de 19 ani aveau o înălţime medie puţin peste 1,82 m în 2020, în timp ce femeile născute în acelaşi an au măsurat 169,3 cm.

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), o instituţie guvernamentală, susţine că Olanda îşi păstrează locul întâi la înălţimea populaţiei.

Însă, pe baza sondajelor efectuate în cazul a 719.000 de persoane cu vârste cuprinse între 19 şi 60 de ani, CBS a trebuit să raporteze că, după o perioadă de stagnare, bărbaţii olandezi născuţi în 2001 sunt în medie cu 1 cm mai scunzi decât generaţia născută în Ţările de Jos în 1980 şi femeile olandeze sunt cu 1,4 cm mai mici. 

Motivele scăderii în înălţime

„Scăderea este legată parţial de gradul de imigrare crescut al populaţiei mai scunde şi a copiilor născuţi din aceste persoane în Olanda”, au explicat statisticienii guvernamentali.

„Dar creşterea a stagnat şi în cazul generaţiilor în care ambii părinţi s-au născut în Olanda şi îa celor în care toţi cei patru bunici s-au născut în Olanda”.

Oamenii de ştiinţă s-au grăbit să ofere explicaţii posibile şi chiar soluţii de remediere a crizei de înălţime a ţării, potrivit The Guardian.

Dr. Gert Stulp, de la facultatea de ştiinţe comportamentale şi sociale a Universităţii din Groningen, a spus că, deşi teoriile din acest moment sunt doar speculative, ar fi interesat să vadă dacă prăbuşirea economică din 2007 ar fi putut avea un impact.
 
„Poate că lucruri precum criza financiară au însemnat că unii copii au crescut în condiţii mai sărace decât în ​​cohortele anterioare”, a spus el. „Sau poate inegalitatea a crescut: ştim că inegalitatea afectează înălţimea medie, condiţiile mai sărace din copilărie duc la o creştere mai mică în direcţia verticală”.
 
Descoperirea unei tendinţe similare în SUA sugerează că consumul crescut de fast-food ar putea fi un factor cre influenţează creşterea, a sugerat el. „Este posibil ca dietele să se fi schimbat”, a spus Stulp. „Poate că dietele din ultimii ani au avut mai puţini nutrienţi importanţi pentru creştere”.
 
Cu toate acestea, Stulp sugerează trecerea la alimente mai sănătoase, care să îi ajute pe olandezi să se menţină în top şi să crească din nou. „Deşi, desigur, va exista o limită fiziologică”, a spus el. „Oamenii chiar nu vor creşte până la o înălţime medie de trei metri”.
 
Oamenii olandezi născuţi în 1930 ajunseseră la o înălţime medie de 175,6 cm. Cei născuţi în 1980 au depăşit 183,9 cm, o creştere cu 8,3 cm în 50 de ani. Generaţia de femei născute în 1930 a atins în medie 165,4 cm, în timp ce cele născute în 1980 au atins 170,7 cm, înălţime cu aproape 5,3 cm mai mare. 
 
Cu toate acestea, există o diferenţă remarcabil de mare de înălţime între oamenii din nordul şi sudul Olandei. Bărbaţii din Friesland, din nord, s-au bucurat în mod constant de un avantaj de 3 cm până la 3,5 cm faţă de compatrioţii lor din Limburg, în sud. Acest lucru se reflectă şi în rândul femeilor, unde diferenţa a fost de aproximativ 3 cm.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici