Oxidul nitric facilitează transferul de oxigen în ţesuturi prin intermediul celulelor globulelor roşii, dar acest compus se pierde în primele trei ore de la recoltare, potrivit studiului realizat de Centrul medical al Universităţii Duke.
"Chestiunea calităţilor potenţial negative ale sângelui utilizat în transfuzii este o problemă majoră cu care se confruntă medicina americană", a declarat Jonathan Stamler, profesor de medicină la Duke.
"În principiu, avem o soluţie la problema oxidului nitric – acesta se poate reface – dar metoda trebuie testată clinic", a adăugat Stamler.
Echipa lui Stamler a reuşit, de altfel, să crească fluxul sangvin în inimile unor câini private de oxigen, adăugând oxid nitric în sângele pentru transfuzii.
Mai multe studii recente au arătat că pacienţii care primesc transfuzii sunt supuşi unor riscuri de infarct, insuficienţă cardiacă şi chiar deces. Acesta este primul studiu care a stabilit o cauză clară pentru aceste fenomene.
"Oxidul nitric dilată vasele sangvine, permiţând trecerea globulelor roşii care transportă oxigen", a spus Stamler. "Dacă vasele sangvine nu se pot deschide, celulele globulelor roşii sunt blocate şi nu mai pot oxigena ţesuturile. Rezultatul poate fi un infarct sau decesul", a spus specialistul.
Oxidul nitric poate avea influenţă şi asupra elasticităţii celulelor sangvine. Studiile au arătat că celulele globulelor roşii devin mai dure în absenţa oxidului nitric, astfel încât trecerea prin vasele sangvine mici este îngreunată.